17:26 16.05.2017

Археологічні дослідження в Криму без дозволу України є порушенням міжнародного законодавства

2 хв читати
Археологічні дослідження в Криму без дозволу України є порушенням міжнародного законодавства

Міністерство культури України заявляє, що проведення археологічних досліджень на території тимчасово окупованого Криму без дозволу України є порушенням міжнародного законодавства.

"Мінкультури висловлює стурбованість ситуацією, яка відбувається з археологічною спадщиною на території Кримського півострова в зв'язку з протиправними діями країни-окупанта Російської Федерації, які завдають або можуть завдати шкоди культурній спадщині України на території півострова", - йдеться в опублікованому у вівторок на сайті відомства заяві .

Згідно з документом, з відкритих джерел Мінкультури України стало відомо, що на території Криму в процесі видобутку піску відбувається знищення археологічних об'єктів античного городища Артезіан. Під загрозою - 450 кв. м некрополя з античними гробницями перших століть нашої ери, а також 20 курганів.

До того ж, Мінкультури України стало відомо, що на території Криму щодо пам'яток архітектури національного значення Мечеть і медрессе Хана Узбека в селищі Старий Крим проводяться незаконні реставраційні роботи, які становлять загрозу знищення пам'ятника.

"Мінкультури вважає ці дії незаконними і такими, що суперечать нормам міжнародного законодавства", - сказано в заяві.

Відповідно до резолюцій Генеральної асамблеї ООН, якими підтверджується суверенітет і територіальна цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, Росія як держава, що здійснює тимчасову незаконну окупацію українських територій, повинна забезпечити виконання своїх зобов'язань за міжнародним правом. До того ж, відповідно до положень "Конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту" держава, яка здійснює окупацію, зобов'язана забезпечити належну охорону культурних цінностей і повагу до них.

"Міністерство культури України підкреслює, що проведення будь-яких археологічних досліджень на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополь без відповідних дозволів держави Україна є порушенням норм національного і міжнародного законодавства", - йдеться в заяві.

Згідно з ним, Мінкультури звернулося до генерального директора ЮНЕСКО Ірини Бокової та інших міжнародних організацій з проханням нагадати РФ про необхідність неухильного дотримання норм міжнародного законодавства і з проханням утриматися від протиправних дій, які завдають або можуть завдати шкоди культурній спадщині України на території Криму.

Крім того, Мінкультури звернулося до прокуратури Автономної Республіки Крим із заявою про скоєння злочину і проханням вжити заходів реагування, спрямованих на встановлення винних осіб та притягнення їх до відповідальності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА