19:51 17.05.2017

Встановлено 25 учасників сутичок у Дніпрі на 9 травня, 5 заарештовано, 8 оголошено в розшук

3 хв читати
Встановлено 25 учасників сутичок у Дніпрі на 9 травня, 5 заарештовано, 8 оголошено в розшук

Станом на 17 травня встановлено 25 осіб, які брали участь у зіткненнях і спровокували масову бійку на заходах на честь Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня у м. Дніпро, повідомляє департамент комунікації Національної поліції України.

Як наголошується в повідомленні, 14 з 25 осіб оголошено підозру, п'ятьом обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, вісьмом особам заочно вручено повідомлення про підозру та оголошено у розшук. Крім того, ступінь вини ще сімох осіб встановлюється.

Голова Національної поліції України Сергій Князєв на брифінгу в Головному управлінні Національної поліції в Дніпропетровській області в середу повідомив, що наразі вже звільнено з посад двох керівників обласного рівня, двох керівників поліції міста, відсторонено від виконання службових обов'язків чотирьох працівників полку поліції особливого призначення, зокрема їхнього командира. "Матеріали щодо трьох співробітників поліції надіслано до прокуратури для приєднання до кримінального провадження", - повідомив він.

За словами голови Нацполіції, 9 травня у Дніпрі відбулося безпідставне застосування заходів поліцейського примусу, спецзасобів, використання шоломів без відповідного маркування замість спеціальних жетонів, самостійне використання масок, а також відсутність спеціальних жетонів на формі. "Очевидною є невизначеність особи, яка мала здійснювати керівництво нарядами і координацію їхніх дій. Це призвело до неузгодженості та некерованості дій деяких поліцейських", - зазначив С. Князєв.

Він також повідомив, що до гарантування публічної безпеки та порядку під час проведення заходів не був залучений жоден поліцейський, який пройшов навчання за курсо превентивної комунікації (т. зв. "антиконфліктні групи") і співробітник патрульної поліції. Водночас співробітників підрозділів особливого призначення мали залучати лише в крайньому випадку - у випадку силового протистояння, зазначив С. Князєв.

Зараз за діями поліцейських прокуратура області проводить досудове розслідування за ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. Оперативне супроводження цього кримінального провадження здійснює Дніпровське управління Департаменту внутрішньої безпеки Нацполиции, всі зібрані комісією матеріали терміново надсилаються до прокуратури.

Як повідомлялося, 9 травня у Дніпрі під час заходів, присвячених Дню перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, т. зв. "тітушки" (молоді люди спортивної зовнішності, які беруть участь або здійснюють провокації за дорученням третіх осіб) за потуранні поліцейських побили учасників АТО.

Після попереднього розгляду щодо інцидентів і провокацій у Дніпрі на 9 травня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що підписав накази про звільнення начальника головного управління поліції Дніпропетровської області Ігоря Репешка, начальника міського управління поліції Дніпра Андрія Бідила та їхніх заступників із гарантування громадської безпеки.

Призначено службове розслідування за фактом зіткнень у Дніпрі для подальшого вивчення дій поліцейських.

Станом на 16 травня слідством було встановлено 15 осіб, причетних до вчинення зазначених злочинів, серед яких: організатори, координатори та активні учасники масових заворушень, а також "касири", які оплачували виконану роботу "тітушек".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Віцеканцлер Німеччини Габек прибув в Україну для підготовки конференції з відновлення

Прем'єр Нідерландів готовий закуповувати у партнерів системи ППО Patriot для постачання Україні

Розвідники спецпідрозділу "Кабул 9" за дві доби виявили та знищили дев’ять одиниць військового транспорту і склад боєприпасів

Окупанти обстріляли 22 населені пункти на Харківщині, виникли пожежі

В Івано-Франківській області ППО збила всі ворожі БПЛА, у результаті падіння уламків виникли пожежі

У Херсонській області за добу через обстріли 16 людей дістали поранення

У Чернігові кількість загиблих унаслідок ракетного удару на ранок зросла до 18 людей

Сили оборони за добу ліквідували 910 окупантів

Українська авіація завдала ударів по восьми районах розміщення сил противника

За добу на фронті було 87 зіткнень, на бахмутському напрямку ЗС України відбили 24 атаки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА