15:17 18.05.2017

Україна відновлює ліцензування експорту антрациту

2 хв читати
Україна відновлює ліцензування експорту антрациту

Відновити в 2017 році ліцензування експорту антрациту за погодженням з Міненерговугілля для подолання кризи в енергетиці, пов'язаного з припиненням поставок антрациту з неконтрольованих територій на Донбасі, вирішив Кабінет Міністрів на засіданні в четвер.

"Постанова прийнята з метою забезпечення рівноваги на внутрішньому ринку, запобігання неконтрольованому вивозу антрацитового вугілля і забезпечення антрацитом українських енергогенеруючих підприємств у повному обсязі", - йдеться в повідомленні Мінекономрозвитку за підсумками засідання.

МЕРТ уточнює, що узгодження з Міненерговугілля буде здійснюватися без залучення експортерів у порядку міжвідомчої обміну інформацією.

"Ліцензування вводиться тимчасово, до повного подолання кризових явищ в енергетиці, після чого буде скасовано", - йдеться в пояснювальній записці до проекту постанови, наявної в розпорядженні агентства.

Відповідно до неї, Рада національної безпеки і оборони 16 лютого цього року доручила Кабінету Міністрів невідкладно забезпечити тимчасову заборону експорту з України кам'яного вугілля марки антрацит до подолання кризи в енергетиці, яка виникла у зв'язку з блокадою поставок вугілля з неконтрольованих територій на Донбасі.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів в кінці 2016 року України виключив природний газ і антрацит з переліку товарів, що підлягають ліцензуванню при експорті в 2017 році, тоді як кілька попередніх років експорт газу і антрациту підлягав ліцензуванню і квотуванню.

Згідно з даними Держстату, в січні-лютому 2017 експорт антрациту з України становив 61,1 тис. тонн на $3,45 млн, з яких 24 тис. тонн на $1,5 млн до Італії, 24,5 тис. тонн на $1,2 млн до Туреччини, 5,4 тис. тонн на $0,3 млн до Польщі і 4,3 тис. тонн на $0,25 млн у Боснію та Герцеговину. Його імпорт був вище - 104,3 тис. тон на $8,3 млн. Майже повністю він був з Росії - 101,1 тис. тонн на $8,1 млн, і лише невелика партія в 3,3 тис. тонн на $0, 22 млн - з ПАР.

За 2016 рік з України було експортовано 178,5 тис. тонн антрациту на $10,7 млн, зокрема до Туреччини - на $7,1 млн, Польщі - на $1,35 млн, Боснії і Герцеговини - на $1,07 млн. Імпорт цього вугілля становив 933,4 тис. тонн на $68,7 млн, зокрема з РФ 566,7 тис. тонн на $45,8 млн і з ПАР 366,7 тис. тонн на $22,9 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА