18:38 18.05.2017

Прокуратура оформила підозру Сталіну та Берії в депортації кримських татар

2 хв читати
Прокуратура оформила підозру Сталіну та Берії в депортації кримських татар

Начальник відділу процесуального керівництва у кримінальних провадженнях слідчих прокуратури та підтримання державного обвинувачення АР Крим Світлана Блудова підписала повідомлення про підозру у злочині депортації кримськотатарського народу з території Кримської АРСР, повідомляє прес-служба Генпрокуратури.

У відомстві нагадали, що в грудні 2015 року прокуратура АР Крим розпочала розслідування в кримінальному провадженні за фактом насильницького переселення у 1944 році кримськотатарського народу та представників інших національних груп з території Кримської АРСР. За цей час оглянуто 310 томів кримінальної справи, в якій 13 січня 2010 року винесено постанову, згідно з якою голодомор українського народу 1932-1933 рр. визнано геноцидом, а представників органів державної влади СРСР Йосипа Сталіна, В'ячеслава Молотова, Лазаря Кагановича та інших визнано винними в організації та скоєнні зазначеного злочину.

"На сьогодні прокуратура АР Крим зібрала достатньо доказів для повідомлення про підозру, і нині підготовлено проекти повідомлень про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 442 КК України, Сталіну Йосипу Віссаріоновичу та Берії Лаврентію Павловичу", - повідомив прокурор АР Крим Гюндуз Мамедов.

За його словами, це лише початок, у рамках цього досудового розслідування буде встановлено інших учасників, "попередньо нами встановлені безпосередні виконавці цього злочинного наказу".

Як повідомлялося, в четвер генеральний прокурор України Юрій Луценко на своїй сторінці у Facebook написав про цю справу: "Сьогодні прокурор у провадженні підписала підозру Й.Сталіну та Л.Берії як організаторам геноциду кримськотатарського народу в 1944 році. І це не тільки акт історичної справедливості. Попереду - пошук і притягнення до відповідальності ще живих виконавців злочинних наказів".

Він нагадав, що з 2015 року Генпрокуратура розслідує кримінальне провадження про депортацію кримських татар. "Проведено велику слідчу та експертну роботу. Допитано десятки живих свідків, вивчено тисячі архівних документів", - додав генпрокурор.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Суд ухвалив вирок голові компанії "Metalhouse LLC" і його спільнику за співпрацю з бізнесменом Курченком

Росіяни обстріляли п'ять громад у прикордонні, є руйнування й поранені

ДБР викрило групу шахраїв, які виманюють у людей гроші під виглядом співробітників Бюро

У Нью-Йорку чоловік спробував вчинити самоспалення поблизу будівлі суду, де слухають справу Трампа

20 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА