13:28 22.05.2017

Втрати російських кондитерів через українське мито можуть становити $15-17 млн у 2017 р.

2 хв читати
Втрати російських кондитерів через українське мито можуть становити $15-17 млн у 2017 р.

Російські кондитери за підсумками 2017 року можуть недоотримати $15-17 млн через введення Україною антидемпінгового мита на шоколадні вироби, вироблені в Росії, підрахували експерти Центру досліджень кондитерського ринку (ЦДКР).

Хоча роль України в експортних поставках російських кондитерських виробів в останні роки знижувалася, вона входить до десятки основних країн - покупців російських солодощів, йдеться в повідомленні ЦДКР.

У 2016 році експорт російських шоколадних виробів на український ринок становив 7,5 тис. тонн на суму $22,9 млн, що становить майже 5% російського експорту шоколадних виробів.

Швидко відшкодувати такі обсяги відразу не вдасться, вважають експерти. При цьому російські кондитери нарощують експорт як на традиційних для російських солодощів ринках (Казахстан, Білорусія і Киргизія), так і на нових (Китай, Монголія).

"Російські виробники кондитерських виробів давно вже освоюють нові ринки, так що компенсувати в середньостроковій перспективі випадають через загороджувальних мит обсяги завдання посильна", - зазначила виконавчий директор ЦДКР Єлизавета Нікітіна, процитована в повідомленні.

У січні-березні 2017 року продаж російських солодощів на експорт зріс порівняно з аналогічним періодом 2016 року у 24,3%, до $206,1 млн. Обсяги поставок збільшилися на 9,5%, до 89,58 тис. тонн - рекордного показника за останні сім років. У вартісному вираженні поставки досягали максимуму в 2013 році ($248,2 млн на I кварталі).

Основною конкурентною перевагою російських кондитерських виробів була їх відносно низька вартість, чому сприяв слабкий рубль. У 2017 році на тлі корекції курсу експорт розширюється, в тому числі, за рахунок більш дорогих видів солодощів.

При цьому, зазначає ЦДКР, не можна сказати, що в Україні кондитерські вироби надходили за дуже низькими або демпінговими цінами: середня оптова вартість 1 кг шоколадних виробів, які ввозяться в Україну, становила $3,07, а середня експортна ціна російських шоколадних кондитерських виробів в цілому - $3,09 за кг.

Україна ухвалила рішення про введення антидемпінгового мита щодо шоколадних виробів з Росії терміном на п'ять років. Ставка мита становитиме 31,33%. Рішення набуде чинності через 30 днів після його офіційного опублікування (20 травня).

Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі України встановила наявність у 2013-2015 роках демпінгового імпорту з Росії шоколаду і кондитерських виробів із вмістом какао. За цей період погіршилися соціально-економічні показники українських кондитерів. Зокрема, на 7,6% скоротилися обсяги виробництва шоколадних виробів, продажу на внутрішньому ринку - на 20,85%, рентабельність реалізації на Україні впала на 26,4%, скоротилося використання виробничих потужностей на 6,1%, збільшилися запаси продукції на складах на 23,8%, скоротилося на 11,1% кількість працівників, задіяних у виробництві шоколадних виробів.

Розслідування комісії проводилося в 2015 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА