15:10 24.05.2017

НБУ має намір оскаржити рішення суду про неправомірність конвертації деяких зобов'язань ПриватБанку в капітал

3 хв читати
НБУ має намір оскаржити рішення суду про неправомірність конвертації деяких зобов'язань ПриватБанку в капітал

Національний банк України (НБУ) має намір оскаржити рішення Окружного адміністративного суду Києва, який визнав неправомірним примусовий обмін деяких зобов'язань ПриватБанку на акції додаткової емісії банку (bail-in).

"Національний банк обурений останнім рішенням суду про нібито неправомірність входження держави в капітал ПриватБанку і процедури bail-in. Всі рішення по ПриватБанку були прийняті виключно в рамках спеціальної процедури, передбаченої статтею 41-1 закону" Про систему гарантування вкладів фізичних осіб ". НБУ має намір звертатися в суди вищих інстанцій з оскарженням подібних неправомірних рішень, і впевнений у законності проведеної процедури bail-in ", - повідомив центробанк на своїй сторінці в" Фейсбук ".

Як повідомлялося, 27 грудня 2016 року в Окружному адміністративному суді Києва було зареєстровано позови належить братам Григорію та Ігорю Суркісам і їх дочкам ПАТ "Акцент-Банк" (А-Банк, Київ) про скасування рішення комісії НБУ з питань визначення пов'язаних з банком осіб і перевірки операцій банків з такими особами від 13 грудня в частині А-Банку. У той же день цей суд прийняв до розгляду ще один подібний позов від шести фізосіб, імена яких не розкриваються.

Попередні слухання у цих справах були призначені на 12 січня, проте в разі фізосіб інформація про підсумки засідання була заборонена для оприлюднення, а в разі А-Банку вона поки відсутня в базі судових рішень.

Глава НБУ Валерія Гонтарева 19 грудня 2016 року в ефірі телеканалу ICTV заявила, що А-банк пов'язаний з акціонерами Приватбанку. "А-Банк - це невеликий банк, але він пов'язаний з акціонерами Приватбанку... Він пов'язана особа з ПриватБанком. Ми вам покажемо, яким чином, у нас є інформація", - сказала вона

Пізніше екс-співвласник ПриватБанку Геннадій Боголюбов повідомив VoxUkraine, що кілька сотень мільйонів доларів сім'ї президента футбольного клубу "Динамо" (Київ) Ігоря Суркіса були списані в процесі націоналізації ПриватБанку. "Причому гроші його брата Григорія Суркіса чомусь не чіпали", - цитувало видання слова Г.Боголюбова, що контролював до приватизації ПриватБанку сукупно понад 40% його акцій.

Екс-власник фінустанови додав, що були списані також накопичення його колишньої дружини, з якою він розлучився 11 років тому, а також ще кількох директорів великих промислових підприємств.

Крім цього, Жовтневий районний суд Дніпра 10 січня 2017 року зареєстрував п'ять позовів до націоналізованому ПриватБанку про стягнення збитків та моральних збитків на загальну суму понад 620 млн грн у зв'язку зі списанням банком коштів з рахунків, в тому числі за договорами депозитних вкладів.

Згідно з даними Єдиного реєстру судових рішень, в обгрунтуванні позовів зазначено, що сторонами були укладені договори депозитних вкладів, термін виконання яких не настав, однак банк 22 грудня 2016 року списав з рахунків кошти, про що позивачі дізналися з Приват24. При цьому банк не повідомляв про розірвання договорів, списання коштів, не надсилав відповідні документи.

Суд рішеннями від 17 січня зобов'язав банк надати докази у справах позивачів, подавши необхідні документи.

Згідно з оприлюдненими рішенням суду, зареєстровані позов про стягнення збитків в сумі $15,66 млн, EUR1,845 млн, 30,433 млн грн і моральних збитків на 4,935 млн грн; позов про стягнення збитків у сумі 6,153 млн грн, $2,023 млн, EUR39,29, моральних збитків на 5,943 млн грн; позов про стягнення збитків в сумі $30,666 тис. і 14,839 млн грн, моральних збитків на 1,565 млн грн; позов про стягнення збитків в сумі $20 тис., EUR98,11 тис., 970,043 тис. грн., моральних збитків на 419,35 тис. грн; позов про стягнення збитків в сумі $550,084 тис. і 1,448 млн грн моральної шкоди.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА