16:32 24.05.2017

Відкриття провадження проти Углави - це тиск на НАБУ, заявили в Бюро

2 хв читати
Відкриття провадження проти Углави - це тиск на НАБУ, заявили в Бюро

Відкриття кримінального провадження проти першого заступника директора Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Гізо Углави є тиском на Бюро та реакцією на розслідування, які здійснюють їхні детективи, заявили в НАБУ.

"Відкриття Генеральною прокуратурою України кримінального провадження проти першого заступника директора НАБУ Гізо Углави, кваліфікованого за ч. 2 ст. 364, ч. 4 ст. 358, ч. 1 ст. 212 Кримінального кодексу України, є реакцією на розслідування НАБУ і спробою тиску на Бюро. Відомості про початок розслідування були внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань наприкінці березня 2017 року за ініціативи Генеральної прокуратури України та Служби безпеки України. Вочевидь, це провадження Генпрокуратура вважає одним з пріоритетних, бо його розслідуванням займається прокурорська група з 16 осіб, роботою якої керує особисто заступник генерального прокурора Юрій Столярчук", - йдеться в повідомленні прес-служби НАБУ в середу.

У Національному антикорупційному бюро переконані, що це провадження є "безпідставним, а його розслідування — безперспективним".

У НАБУ заявляють, що Г.Углава не порушував законодавства про громадянство. Оскільки, згідно з Конституцією Грузії, громадянство Грузії втрачається автоматично у разі отримання громадянства іншої країни (пп. "В" ч. 1 ст. 21 Конституції Грузії). До того ж між Україною та Грузією з 2007 року діє угода про спрощений порядок набуття та припинення громадянства громадянами Грузії, які постійно проживають в Україні, та громадянами України, які постійно проживають в Грузії, та попередження випадків безгромадянства та подвійного громадянства.

"За цією угодою датою оформлення громадянства однієї країни є дата припинення громадянства іншої (ч. 6 ст. 2 угоди). Таким чином, з моменту отримання Гізо Углавою 17.04.2015 року громадянства України він втратив громадянство Грузії. Отже, його призначення на посаду першого заступника Національного антикорупційного бюро було здійснено у повній відповідності із законодавством України", - йдеться в повідомленні.

Раніше цього дня генеральний прокурор України Юрій Луценко, виступаючи зі звітом у Верховній Раді, заявив, що органи прокуратури перевіряють інформацію щодо першого заступника директора НАБУ Г.Углави, але не звинувачують його в скоєнні якихось злочинів.

"Прокуратура ще нікого не звинувачує, на цій стадії ми отримали заяву, оформлену як заява про скоєння злочину, від юридичної компанії та від двох народних депутатів. Вони заявили про вчинені злочини - керівництво НАБУ підписало контракт із паном Углавою, достовірно знаючи, що він не вийшов з грузинського громадянства", - сказав Ю.Луценко, наголосивши, що ці дії суперечать законодавству.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація завдала дев’ять ударів по районах зосередження противника

На лінії фронту зафіксовано 71 бойове зіткнення

Шольц: Сподіваємося, що ще шість систем "Patriot" буде знайдено для України від НАТО

Зеленський зустрівся з українською єврейською громадою напередодні свята Песах

Мінкультури розробило порядок визначення меж історичних ареалів у населених пунктах

Росіяни обстріляли Нікопольський район, пошкоджено інфраструктурний об'єкт - голова ОВА

Україна продовжує виступати за створення окремого міжнародного трибуналу, який мав би мандат на подолання імунітету лідерів країни-агресора - Мудра

Росіяни за 2023 рік використовували на виробництвах західні верстати та їхні запчастини на $355 млн - Єрмак

Затримано громадянина Польщі, який пропонував російським спецслужбам замах на президента України

З окупації вдалося повернути двох підлітків, позбавлених батьківського піклування, - Херсонська ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА