14:28 25.05.2017

Представник ЄС радить Україні зосередитися на переході до стандартів ЄС у торгівлі замість боротьби за розширення квот

2 хв читати
Представник ЄС радить Україні зосередитися на переході до стандартів ЄС у торгівлі замість боротьби за розширення квот

Якнайшвидше впровадження норм і стандартів Європейського союзу (ЄС) відповідно до положень про створення зони вільної торгівлі (ЗВТ) є для України найбільш перспективним шляхом збільшення експорту в країни ЄС, ніж суто боротьба за розширення тарифних квот, вважає глава представництва ЄС в Україні Г’юг Мінгареллі.

"Давайте не будемо акцентувати увагу лише на квотах, які стосуються тільки вузької групи сільськогосподарських продуктів, а замість цього прискоримо роботу з відкриття значно більших ринків ЄС, прийнявши стандарти ЄС", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Г.Мінгареллі нагадав, що в рамках ЗВТ для України визначено квоти для безмитного постачання в ЄС 36 видів продуктів, з яких українська сторона повністю обирає тільки 9.

"Слід насамперед перейняти норми і стандарти ЄС відповідно до положень про створення ЗВТ, і ви зможете експортувати все, що ви хочете, на ринок ЄС... Щойно положення про ЗВТ будуть повністю імплементовані - ці квоти поступово зростатимуть", - підкреслив глава представництва ЄС в Україні.

Угода між Євросоюзом і Україною про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі (ЗВТ) є частиною угоди про асоціацію ЄС і України і набула чинності з 1 січня 2016 року. Згідно з нею Україна може без мит постачати в ЄС 36 товарних позицій у рамках затверджених обсягів тарифних квот. Зокрема, квоти на поставки яловичини становлять 12 тис. тонн, свинини - 40 тис. тонн, молока, йогуртів, кисломолочних продуктів - 8 тис. тонн, сухого молока - 1,5 тис. тонн, вершкового масла - 1,5 тис. тонн, яєчних продуктів - 1,5 тис. тонн, яєць - 3 тис. тонн. Для пшениці квоти були визначені в розмірі 950 тис. тонн, ячменю - 250 тис. тонн, кукурудзи - 400 тис. тонн, цукру - 20 тис. тонн, меду - 5 тис. тонн, перероблених томатів - 10 тис. тонн, виноградного і яблучного соку - 10 тис. тонн, вівса - 4 тис. тонн, часнику - 500 тонн.

У вересні 2016 року Єврокомісія погодилася з пропозицією підвищити квоти на низку товарних позицій з України. Йшлося про можливість збільшення квоти на кукурудзу на 650 тис. тонн, пшениці - 100 тис. тонн, ячменю - 350 тис. тонн, крупи і обробленого зерна - на 7,8 тис. тонн, вівса - на 4 тис. тонн, меду - на 3 тис. тонн, виноградного соку - на 500 тонн, томатів - на 5 тис. тонн.

Комітет Європарламенту з міжнародної торгiвлi 4 травня 2017 року проголосував у цілому за збільшення квот на українську продукцію АПК, крім пшениці, томатів і сечовини.

Повністю інтерв'ю з Г.Мінгареллі читайте на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.com.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА