15:25 25.05.2017

Новак назвав засідання Сейму з розслідування щодо Amber Gold майданчиком для зведення політичних рахунків з Туском і його оточенням

3 хв читати
Новак назвав засідання Сейму з розслідування щодо Amber Gold майданчиком для зведення політичних рахунків з Туском і його оточенням

Новак назвав засідання Сейму з розслідування щодо Amber Gold майданчиком для зведення політичних рахунків з Туском і його оточенням

Київ. 25 травня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Колишній міністр транспорту Польщі, а нині глава Державного агентства автомобільних доріг України Славомир Новак назвав засідання слідчої комісії Сейму у справі створення та функціонування фінансової піраміди Amber Gold майданчиком для зведення рахунків з ним і колишнім прем'єр-міністром Польщі, а нині головою Європейського ради Дональдом Туском.

"Моє спілкування з парламентарями тривало понад дев'ять годин. Попри це я був радий взяти участь у роботі парламентської комісії, адже вважаю своїм громадянським обов'язком допомогти в розслідуванні справи про фінансову піраміду Amber Gold", - сказав він в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" .

За словами С.Новака, комісію цікавила не сама фінансова піраміда, а авіакомпанія, яку заснували її власники - бюджетні авіалінії Польщі OLT.

На питання, чому в цьому питанні запросили свідчити саме його, С.Новак повідомив, що, будучи міністром транспорту, відповідав і за питання регулювання авіаційного транспорту країни.

"Однак у процесі дев’ятигодинного спілкування питання депутатів вийшли далеко за рамки діяльності авіакомпанії. Я трохи розчарований, що мої політичні опоненти в Польщі спробували використовувати це розслідування для зведення політичних рахунків зі мною і моїм колегою і другом Дональдом Туском. Такі розслідування мають бути неупередженими. Без емоцій та політики", - поскаржився він.

С.Новак нагадав, що в рамках своїх повноважень міністра транспорту в червні 2012 року він ініціював розслідування щодо діяльності авіакомпанії OLT, зокрема через проблеми з безпекою. В результаті проведеного розслідування Державіаслужба Польщі анулювала ліцензію спочатку OLT Express Regional, потім - OLT Express Poland. Незабаром про банкрутство оголосила і компанія Amber Gold.

"Фактично дії мого офісу в той час стали початком заборони діяльності не тільки авіакомпанії, а й узагалі всієї фінансової піраміди, яку зараз вивчає слідча комісія Польського Сейму", - додав С.Новак.

Він ще раз вказав на політичний контекст у розслідуванні цієї справи, зазначивши, що в нинішньому парламенті більшість місць має партія "Право і справедливість", яка є давнім опонентом партії "Громадянська платформа" Дональда Туска.

"Мені прикро, що це засідання стало майданчиком для зведення політичних рахунків. Упевнений, що розслідування у цій справі має бути неупередженим, а винні мають бути знайдені і покарані. Спроба зведення політичних рахунків у цій справі очевидна як для постраждалих вкладників, так і для інших громадян Польщі", - резюмував С.Новак.

Компанія Amber Gold була заснована в 2009 р. у Гданську. Amber Gold обіцяла гарантовану прибутковість від 10 до 14% в рік.

Загальна кількість ошуканих вкладників становить понад 11 тис. осіб, переважно людей старшої вікової категорії. У вересні 2012 року суд Гданська оголосив про банкрутство та ліквідацію Amber Gold.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА