09:08 27.05.2017

Проект бюджету США передбачає поставки летальної зброї Україні

2 хв читати
Проект бюджету США передбачає поставки летальної зброї Україні

Білий дім представив проект федерального бюджету США на 2018 фінансовий рік, який передбачає, зокрема, допомогу Україні за різними програмами на загальну суму близько $350 млн.

Зокрема, документ передбачає кошти Україні на програми допомоги у військовій сфері та сфері безпеки, а також у рамках програм Держдепу та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Відповідно до оприлюдненого бюджетного запиту, на 2018 фінансовий рік загальна сума коштів на програми допомоги Україні за лінією Держдепу і USAID становить майже $204 млн. Ці кошти передбачені на реалізацію програм у сфері охорони здоров'я, підтримки економічного зростання та сприяння впровадженню структурних реформ в Україні.

Окремо, за лінією Міністерства оборони США передбачено виділення Україні допомоги у сфері оборони та безпеки на $150 млн. Згідно з бюджетним запитом, ці кошти пропонується спрямувати на навчання, оснащення та консультування українських військовослужбовців, а також зміцнення потенціалу України для захисту її суверенітету і територіальної цілісності.

Крім того, йдеться про надання військової техніки і спорядження, іншого оснащення та послуг військового призначення, логістичного забезпечення, розвідувальної підтримки Збройних сил і сил безпеки України. Також документ передбачає можливість надання Україні летальної зброї оборонного призначення, чого не було в попередніх бюджетах США.

Згідно з проектом консолідованого бюджету на 2018 рік пропонується збільшити фінансування програм "Міжнародне військове фінансування" (Foreign Military Financing, FMF) для країн Європи, Азії та Африки на суму до $450 млн, за лінією яких також може бути виділено допомогу Україні.

Загалом проект федерального бюджету передбачає скорочення всіх програм допомоги з боку США країнам Європи та Азії на 60%. Частка України в поточному проекті становить більше ніж 45% від усієї американської допомоги країнам регіону.

Далі бюджетний запит має пройти вивчення та обговорення в американському Конгресі, де можуть вноситись зміни і доповнення. Таким чином, реальні обсяги допомоги Україні будуть відомі вже після завершення всього процесу проходження документа, який наразі на початковій стадії.

Посол України в США Валерій Чалий, коментуючи агентству "Інтерфакс-Україна" бюджетний запит, повідомив, що важливою є наявність у тексті положення про надання Україні летальної зброї. "Окремо слід наголосити, що бюджетна пропозиція Адміністрації містить положення про надання нашій державі летальної зброї оборонного призначення, що вигідно відрізняється від запитів Адміністрації в попередні роки", - сказав посол.

В.Чалий також зазначив, що позитивним є збільшення фінансування програми FMF для країн Європи, Азії та Африки, за якою в України високі шанси отримати додаткову допомогу.

Він додав, що українське посольство в США, українські дипломати старанно працюватимуть над тим, щоб у результаті було ухвалено документ, який буде більш вигідний для України, ніж початковий.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА