13:09 02.06.2017

Правоохоронці допитують підозрюваного в замаху на Осмаєва і Окуєву

3 хв читати

Правоохоронці допитують підозрюваного в замаху на учасників АТО Адама Осмаєва і Аміну Окуєву, який зараз перебуває на стаціонарному лікуванні у лікарні в Києві, повідомив глава Нацполіції України Сергій Князєв.

"Підозрюваного затримано, зараз він перебуває на стаціонарному лікуванні, однак з ним проводяться активні слідчі дії. Саме в цей час триває його допит. Я не акцентуватиму увагу на його прізвищі, першому або другому, його особистість буде встановлено законним шляхом", - сказав він журналістам у Дніпропетровську в п'ятницю.

С. Князєв також наголосив, що підозрюваного затримано саме завдяки діям А. Окуєвої.

Як повідомлялося, 1 червня в Києві стався замах на учасників АТО, які служили в лавах батальйону поліції "Київ-2", А. Осмаєва і А. Окуєву.

За попередніми даними поліції, нападник, чоловік, який представився іноземним журналістом, заздалегідь домовився з подружжям про зустріч. "Коли вони сіли в автомобіль, невідомий дістав з коробки пістолет Глок і вистрілив у груди Осмаєва. У відповідь Аміна зі свого пістолета Макарова зробила кілька пострілів у стрілка", - наголошується в повідомленні поліції.

У нападника виявлено закордонний паспорт громадянина України на ім'я Олександр Дакар.

Правоохоронці розглядають як основну версію вчинення злочину патріотичну позицію подружжя. За фактом замаху на вбивство двох і більше осіб розпочато кримінальне провадження за ст. 15 год. 2 ст. 115 Кримінального кодексу України.

Ще одна з версій замаху - замовне вбивство, підготовлене російськими спецслужбами, повідомив народний депутат з фракції "Народний фронт", радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

Водночас у Служби безпеки України немає підтвердженої інформації про причетність російських спецслужб до цього замаху. "Наразі таких даних у нас немає, передусім підтверджених даних", - сказав заступник начальника ГУ СБУ в Києві та Київській області Павло Данюков на брифінгу 2 червня.

Станом на ранок 2 червня стан здоров'я А. Осмаєва і та його нападника стабільний з деякою позитивною динамікою, повідомив лікар Київської міської клінічної лікарні №17 Володимир Галик. Вранці лікар повідомляв, що постраждалі в реанімаційному відділенні, на штучній вентиляції легенів.

У лютому 2012 року А. Осмаєв затримали в Одесі правоохоронні органи України за підозрою у скоєнні вибуху в одеській квартирі. Слідство також підозрювало, що він разом зі спільником готував замах на президента Росії Володимира Путіна. У вересні 2013 року в Росії був засуджений до 10 років позбавлення волі другий фігурант цієї справи Ілля П’янзін, якого Україна екстрадувала до Росії.

Європейський суд з прав людини рекомендував Україні не видавати А. Осмаєва Росії, після чого Україна вирішила призупинити процес екстрадиції. 19 листопада 2014 року після понад 2,5 років ув'язнення його звільнили з-під варти.

У лютому 2015 року А. Османа було обрано новим командиром батальйону імені Джохара Дудаєва після загибелі Іси Мунаєва.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА