16:26 08.06.2017

Рада схвалила в першому читаннi один i вiдхилила другий законопроект щодо медреформи в Українi

4 хв читати
Рада схвалила в першому читаннi один i вiдхилила другий законопроект щодо медреформи в Українi

Верховна Рада за засiданнi в четвер 227 голосами прийняла за основу законопроект №6327 про державнi фiнансовi гарантiї надання медичних послуг i лiкарських засобiв, але вiдмовилася ухвалити за основу законопроект №6329 про внесення змiн до Бюджетного кодексу щодо фiнансування сфери охорони здоров'я. Обидва законопроекти є частиною медичної реформи.

Як передає кореспондент агентства "Iнтерфакс-Україна", при голосуваннi за законопроект №6329 у першому читаннi iнiцiатива не набрала 226 мiнiмально необхiдних голосiв народних депутатiв. Парламентарi також не пiдтримали направлення проекту закону до профiльного комiтету на доопрацювання, а також повернення його суб'єктовi внесення.

Позитивне рiшення щодо законопроекту №6327 члени парламенту пiдтримали також не з першого разу. Пiд час обговорення iнiцiативи кiлька ародних депутатiв висловлювали думки, що прийняття цiєї реформи обмежить доступ до медичної допомоги багатьом громадянам.Водночас, проект закону було прийнято за основу, зокрема з поправкою про те, що гарантованою державою за рахунок держбюджету буде медична допомога дiтям до 14 рокiв i жiнкам пiд час пологiв.

Згiдно iз законопроектом №6327, громадянам буде передбачений гарантований пакет i лiкарськi засоби за рахунок державного бюджету. У ньому також передбачено, що розробку стандартiв медичної допомоги, проведення оцiнки медичних технологiй, акредитацiю установ охорони здоров'я здiйснюватиме спецiалiзоване державне некомерцiйне агентство в порядку, встановленому Кабiнетом Мiнiстрiв.

Проект закону мiстить вимоги до клiнiчних установок (сьогоднi це - клiнiчнi протоколи).

Як зазначила глава профiльного комiтету з питань соцiальної полiтики Людмила Денiсова, з держбюджету оплачуватимуть надання екстреної, первинної i палiативної медичної допомоги громадянам.

"Стандарти лiкування. Ми переходимо на мiжнароднi стандарти лiкування i дiагностики. Нацiональна служба здоров'я, оператора якої створюємо, яка оплачуватиме з казначейських рахункiв лiкарнi, яку вибрала людина i де їй надали якiснi послуги. Це - принцип "грошi йдуть за пацiєнтом", - сказала в.о. мiнiстра охорони здоров'я Уляна Супрун, представляючи проект медичної реформи в парламентi в четвер.

Законопроект №6329 про змiни до Бюджетного кодексу йде в комплексi iз законопроектом №6327 про державнi фiнансовi гарантiї надання медичних послуг i лiкарських засобiв, якi реформують порядок фiнансування медичної допомоги в Українi. "Це технiчний законопроект, що надасть можливiсть утiлити 6327, який прийняли за основу", - зазначила У.Супрун при розглядi проекту медреформи на пленарному засiданнi в четвер.

Зокрема, законопроект №6329 передбачає скасування медичної субвенцiї.

Як повiдомлялося, Верховна Рада у вiвторок включила до порядку денного сесiї законопроекти про медичну реформу №6327 i №6327-1, №6329 i №6329-1. Законопроекти №6327 "Про державнi фiнансовi гарантiї надання медичних послуг i лiкарських засобiв" i №6329 "Про внесення змiн до державного бюджету України про фiнансування охорони здоров'я" внесенi до Верховної Ради Кабiнетом Мiнiстрiв; альтернативнi законопроекти №№6327-1 i 6329-1 внесенi народними депутатами.

Проект медичної реформи передбачає введення офiцiйної спiвоплати за медичнi послуги вторинної (спецiалiзованої) i третинної (високоспецiалiзованої) медичної допомоги, починаючи з 2018. Згiдно з пояснювальною запискою, реформа фiнансування галузi триватиме з 2018 до 2021 рiк.

Законопроект спрямований на скорочення частки неформальних приватних платежiв за медичнi послуги. Також законопроект передбачає перехiд на закупiвлю медичних послуг через єдиного нацiонального замовника з 2018 року. Згiдно з розрахунками авторiв законопроекту, частка витрат за рахунок офiцiйної спiвоплати до 2021 року досягне 13,3% вiд загального обсягу витрат сфери охорони здоров'я.

"Введення офiцiйної спiвоплати за медичнi послуги запропоновано розпочати поступово, з поетапним збiльшенням частки вiдповiдних надходжень мiрою розширення послуг вторинної (спецiалiзованої) i третинної (високоспецiалiзованої) медичної допомоги, що надаються за новим принципом", - зазначається в пояснювальнiй записцi до законопроекту.

Розрахунки авторiв законопроекту ґрунтуються на прогнозному обсязi витрат на охорону здоров'я за рахунок державного i мiсцевих бюджетiв, а також приватних платежiв населення (неформальних платежiв i офiцiйної спiвоплати) на перiод введення реформи фiнансування галузi (2018-2021 рр).

Ранiше У.Супрун висловила сподiвання, що український парламент у четвер, 8 червня, ухвалить в першому читаннi законопроекти, що стосуються медичної реформи. Заступник глави фракцiї "Блок Петра Порошенка" Сергiй Бeрeзeнко висловив упевненiсть, що цього дня законопроекти будуть проголосованi в першому читаннi, а 22 червня з доопрацюванням комiтетiв будуть проголосованi в цiлому.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА