16:27 09.06.2017

НБУ відзначає ризик перевищення рівня інфляції в 2017 р. над прогнозом

2 хв читати
НБУ відзначає ризик перевищення рівня інфляції в 2017 р. над прогнозом

Динаміка індексу споживчих цін та його складових у травні свідчить про ризик перевищення фактичного рівня інфляції за підсумками 2017 роки над прогнозованим, повідомляється на веб-сайті Національного банку України.

"Фактичний рівень інфляції в травні - як у місячному вимірі, так і в річному - виявився вищим за прогноз НБУ. Це пояснюється, перш за все, високими темпами зростання цін на сирі продукти і посиленням впливу адміністративних чинників", - зазначено в повідомленні.

Нацбанк уточнює, що загалом подорожчання сирих продуктів було очікуваним. Однак темпи зростання цін на них перевищили прогнози центробанку.

"Перш за все, тривало прискорення зростання цін на м'ясо і молоко в річному вимірі через більш високі світові ціни на відповідну продукцію та інтенсивний експорт. Крім цього, відновилося зростання цін на сирі продовольчі товари через складні погодні умови", - повідомив НБУ.

Стосовно адміністративних чинників НБУ відзначив прискорення зростання цін і тарифів, що регулюються адміністративно, перш за все, через підвищення тарифів на холодну воду і водовідведення з 12 травня. Крім того, в травні значно прискорилося зростання цін на тютюнові вироби через проблеми з дистрибуцією.

Прискорення базової інфляції в травні, за даними НБУ, було несподіваним, проте підсумковий показник виявився нижчим за прогнозований завдяки поліпшенню інфляційних очікувань на тлі зміцнення курсу гривні до долара США.

"Прискорення базової інфляції сталося через дії вторинних ефектів від підвищення цін на сирі продукти і подальшого відображення в цінах збільшення витрат. Відповідно, це привело до прискорення зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки та цін на послуги, що входять до показника базової інфляції. Зокрема, в травні прискорилося зростання вартості м'ясних виробів, сирів, послуг закладів відпочинку і культури, ресторанів та готелів тощо", - пояснив Нацбанк.

Як повідомлялося, НБУ після зниження наприкінці травня облікової ставки до 12,5% з 13% річних повідомив, що вважає реальним досягнення раніше оприлюднених інфляційних цілей на 2017 і 2018 роки на рівні 8% +/- 2 процентних пункту (п.п. ) і 6% +/- 2 п.п. відповідно.

Крім того, Нацбанк вважає актуальними раніше оприлюднені прогнози: інфляція до кінця поточного року сповільниться до 9,1%, до кінця наступного - до 6%.

Водночас НБУ зазначив, що основним ризиком для досягнення інфляційних цілей є відступ від зваженої фіскальної політики, зокрема, відчутнше підвищення соціальних стандартів і заробітних плат, ніж це узгоджується з досягненням цілей за інфляцією.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА