17:57 13.06.2017

Ситуацію з НАЗК можна вирішити двома шляхами - Петренко

3 хв читати
Ситуацію з НАЗК можна вирішити двома шляхами - Петренко

Ситуацію, що склалася навколо Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), можна вирішити двома шляхами: відставкою членів агентства або ухваленням Верховною Радою закону про "перезапуск" НАЗК, переконаний міністр юстиції Павло Петренко

"На жаль, зараз ми бачимо, що ситуація не вирішується, і навіть перша хвиля декларацій за 2015 рік не проходить перевірки. Члени уряду, термін перевірки яких закінчився ще в травні, досі не мають ніяких рішень щодо цих перевірок. На перевірку чекають понад 100 тисяч декларацій за 2015 рік і близько 1 млн декларацій за 2016 рік. Так далі бути не може", - сказав П.Петренко журналістам у вівторок.

"Ми озвучували позицію: або керівництво НАЗК іде у відставку і дає можливість провести повторний конкурс та призначити тих осіб, які виконуватимуть обов'язки на посадах, або парламент ухвалює закон, який дає можливість здійснити перезавантаження цього органу", - розповів глава відомства.

Коментуючи рішення члена НАЗК Руслана Рябошапки піти у відставку, міністр назвав це "хорошим сигналом і цивілізованим рішенням".

"Я дуже розраховую на свідомість і відповідальність людей, які перебувають на таких посадах (йдеться про подання членами НАЗК заяв про відставку - ІФ). Ми, зі свого боку, наполягаємо як уряд на ухваленні законопроекту, можливо, наступного пленарного тижня це питання буде винесено на голосування", - підсумував П.Петренко.

Як повідомлялося, 11 квітня до Верховної Ради України внесено урядовий законопроект №6335 "Про внесення змін до закону України "Про запобігання корупції" (щодо удосконалення порядку організації роботи Національного агентства з питань запобігання корупції)".

До того П.Петренко повідомив, що в разі ухвалення цього законопроекту НАЗК залишається незалежним органом, керівництво Агентства нестиме персональну відповідальність за роботу НАЗК, також запроваджується механізм незалежного аудиту роботи НАЗК, встановлюється ліміт надбавок і премій для керівництва агентства.

За словами міністра, консультації з розробки законопроекту відбувалися з представниками громадянського суспільства, експертами, іноземними партнерами. "НАЗК зберігає всі гарантії незалежності... Ми пропонуємо через внесення змін до закону запровадити персональну відповідальність і персональні повноваження стосовно керівника НАЗК, який матиме повноваження для оперативної роботи Агентства... Голова НАЗК повинен мати важелі управління і відповідальність за свою неефективну роботу", - розповів міністр юстиції.

За його словами, також передбачається прописати політичну відповідальність уряду за призначення керівного складу НАЗК. "Ми зберігаємо публічний прозорий конкурс із підбору державних уповноважених і голови НАЗК", - наголосив П.Петренко.

Міністр уточнив, що це буде прозорий конкурс - працюватиме комісія, яка рекомендує уряду кандидатів на зайняття посад державних уповноважених і голови НАЗК, що набрали більше ніж п’ять голосів членів конкурсної комісії. У проекті закону пропонується провести конкурс протягом двох місяців після набуття чинності законом за участю діючої комісії, яка складається з представників парламенту, уряду, президента та громадянського суспільства. "Фактично ми вводимо інститут незалежного зовнішнього аудиту", - сказав П.Петренко, пояснивши, що в разі негативного результату аудиту НАЗК уряд матиме право притягти до відповідальності керівника Агентства.

Глава Мін’юсту також зазначив, що в законопроекті передбачено, що особи, які до 1 квітня мали подати декларації, але з об'єктивних причин не змогли цього зробити, звільняються від відповідальності за несвоєчасне подання е-декларації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА