13:05 14.06.2017

ВГСУ відмовив Group DF у скасуванні рішення суду

3 хв читати
ВГСУ відмовив Group DF у скасуванні рішення суду

Вищий господарський суд України (ВГСУ) відмовив офшорній компанії Tolexis Trading Limited (Кіпр), що входить до Group DF Дмитра Фірташа, у задоволенні її касаційної скарги на постанову Донецького апеляційного господарського суду, який задовольнив скаргу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) і вимагає від Господарського суду Запорізької області розглянути позовну заяву САП про розірвання договору Фонду держмайна (ФДМ) України з Tolexis Trading Ltd. про створення ТОВ "Запорізький титано-магнієвий комбінат" (ЗТМК) на базі однойменного держпідприємства.

Як повідомила САП на своїй сторінці в Facebook в середу, відповідне рішення ВГСУ ухвалив 12 червня поточного року.

"Таким чином, як в апеляційній, так і в касаційній інстанціях прокурори САП довели незаконність і безпідставність рішення місцевого господарського суду про повернення даного позову. Тепер чекаємо повернення матеріалів справи до Господарського суду Запорізької області і почала його розгляду по суті", - констатується в інформації САП.

Як повідомлялося, САП подавала до Господарського суду Києва дві позовні заяви про розірвання договору ФДМ з компанією Tolexis Trading Ltd щодо створення ТОВ "ЗТМК". Перший позов САП подала в грудні 2016 року. Однак суд, на думку САП, незаконно двічі відмовив у розгляді справи по суті без належного повідомлення прокурора у справі. Щоб уникнути затягування розгляду справи (у разі оскарження відмови розгляду справи судом) після оплати нового судового збору та повернення матеріалів із суду САП 25 січня 2017 року подала новий позов щодо розірвання договору про створення ТОВ "ЗТМК".

Донецький апеляційний госпсуд 28 березня 2017 року задовольнив скаргу САП і зажадав від Госпсуду Запорізької області розглянути позовну заяву про розірвання договору ФДМ з Tolexis Trading Ltd., що входить до Group DF, про створення ТОВ "ЗТМК" на базі однойменного держпідприємства.

Як повідомляв раніше керівник САП Назар Холодницький, встановлено, що в 2013 році ФДМ на виконання постанови Кабінету Міністрів уклав за підсумками конкурсу з компанією Tolexis Trading Ltd договір про заснування ТОВ "ЗТМК" на базі ДП "ЗТМК" "з метою нібито залучення інвестицій щодо впровадження сучасних прогресивних технологій і створення високорентабельного виробництва".

За досягнутими домовленостями, ФДМ передав до статутного капіталу створеного суб'єкта цілісний майновий комплекс комбінату, який раніше перебував в управлінні ДП "ЗТМК". Tolexis Trading Ltd., зі свого боку, здійснила внесок у грошовій формі в сумі $110 млн, які мали виняткове цільове призначення, а саме - фінансування модернізації виробництва протягом 2013 року - першого кварталу 2015 року.

Незважаючи на те, що частка держави в ТОВ "ЗТМК" становить 51% (контрольний пакет), фактично підприємство передано в управління наближеного до інвестора менеджменту, який витратив більшість залучених інвестицій на погашення раніше заборгованостей ДП "ЗТМК" за енергоносії і перед кредиторами, пов'язаними з Group DF. Надалі ці кошти були виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм. При цьому на модернізацію виробництва як головну мету створення підприємства з недержавною часткою, фактично, було спрямовано лише 20 млн грн.

З огляду на свідоме невиконання інвестором взятих на себе зобов'язань, САП ініціювала розірвання договору про заснування ТОВ "ЗТМК" і повне повернення комбінату до сфери держуправління.

ЗТМК - єдиний в Україні та Європі виробник металевого губчастого титану. Його проектна потужність - 20 тис. тонн на рік, проте через зношування виробничих фондів підприємство наразі може випускати 10 тис. тонн губки.

Держава володіє контрольним пакетом ТОВ "ЗТМК", структури Group DF - часткою в 49%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА