19:25 18.06.2017

У правлячій партії Грузії допустили можливість перетворення країни в монархію

2 хв читати
У правлячій партії Грузії допустили можливість перетворення країни в монархію

Ставлення Католикоса-Патріарха всієї Грузії Ілії II до питання, пов'язаного з відновленням в країні конституційної монархії, позитивно сприйнято в правлячій в країні партії "Грузинська мрія".

"Відновлення конституційної монархії, можливо, додасть країні певної особливості, індивідуалізму і шарму з багатьох точок зору", - заявив журналістам один з лідерів парламентської більшості, голова фракції "Грузинська мрія" Мамука Мдінарадзе.

Так він прокоментував заяву, зроблену Ілією II у неділю під час молебню в кафедральному соборі Святої Трійці в Тбілісі про те, що, можливо, варто подумати про конституційну монархію, яка поверне спокій країні.

"Позиція патріарха завжди заслуговує на величезну повагу", - зазначив у зв'язку з цим М.Мдінарадзе.

За словами депутата, "нічого не виключено".

"На сьогоднішній день рано говорити про відновлення в Грузії конституційної монархії, але через 10-20 років це питання може встати на порядку денному і перехід на конституційну монархію буде прийнятним", - сказав М.Мдінарадзе.

За його ж словами, сьогодні до нового ладу країна може бути не готова, але в майбутньому, в порівняно далекій перспективі, грузинський політичний спектр "може розглянути це питання дуже серйозно, тим більше, що патріарх вже вдруге каже про це в своєму молебні" .

Як повідомлялося, Ілля II під час недільного молебню нагадав, що, з Божою милістю, Грузією керував цар. "Сьогодні частішають в світі випадки, коли цар називається монархом, цар царює, але не управляє. Це називається конституційною монархією і приносить спокій країні", - сказав предстоятель Грузинської православної церкви.

При цьому він зазначив, що, природно, сьогодні і завтра це не відбудеться. "Але ми повинні проаналізувати минуле, сьогодення і майбутнє", - заявив Ілля II.

Між тем 3 листопада 2013 року в грузинському кафедральному соборі Светіцховелі у Мцхеті відбулося хрещення 2-річного царевича Георгія - нащадка давнього царського роду Багратіонів, з яких походить багато видатних державних та військових діячів Грузії і Росії.

Як заявив тоді журналістам один з хрещених батьків царевича бізнесмен Леван Васадзе, "наш народ і наша країна святкували спочатку відновлення державності, потім відновлення автокефалії, а зараз вже закладена міцна основа відновлення конституційної монархії, як благославив нас патріарх".

Царевич Георгій народився в Мадриді 27 вересня 2011 року, є першим сином представників грузинського царського роду Анни Багратіон-Грузинської і Давида Багратіон-Мухранського. Вони обвінчалися 8 лютого 2009 року, в день пам'яті царя Давида Агмашенебелі, в кафедральному соборі Пресвятої Трійці в Тбілісі.

Історичні грузинські писання обчислюють хронологію Багратіонів з VI століття нашої ери.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА