18:47 23.06.2017

Кабмін вирішив докапіталізувати ПриватБанк на 38,5 млрд грн

3 хв читати
Кабмін вирішив докапіталізувати ПриватБанк на 38,5 млрд грн

Кабінет Міністрів України на підставі висновків незалежного аудитора Ernst&Young (EY) ухвалив рішення про докапіталізацію ПриватБанку ще на 38,5 млрд грн, повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк.

"Відповідне рішення уряд ухвалив щойно", - сказав міністр на брифінгу в п'ятницю за підсумками позачергового засідання Кабміну.

За його словами, процес докапіталізації відбуватиметься у два етапи, на першому з яких буде випущено облігації внутрішньої державної позики на суму 22,5 млрд грн.

"Монетизація цих облігацій не передбачена, тобто додаткова капіталізація банку не вплине на валютний ринок і рівень інфляції", - наголосив глава Мінфіну.

Як повідомлялося, після націоналізації ПриватБанку 19 грудня 2016 року наприкінці 2016 - на початку 2017 року уряд уже докапіталізував його на 116,8 млрд грн.

"Висновок аудитора свідчить про те, що банк був у гіршому стані, ніж вважалося на момент його переходу в державну власність, і вимушений був сформувати додаткові резерви для покриття збитків від кредитних операцій", - зазначив О.Данилюк.

За його словами, підтримка ПриватБанку додатковим капіталом викликана необхідністю забезпечити його нормальну роботу і розвиток.

Глава Мінфіну нагадав, що націоналізація банку дала змогу захистити 20 млн його вкладників і уникнути системних ризиків для банківського сектора, а колишні власники зобов'язалися до 1 липня 2017 року реструктурувати кредитний портфель для відшкодування державі завданих збитків.

Як повідомлялося, 18 грудня 2016 року уряд за пропозицією Національного банку України (НБУ) та акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Держава отримала 100% в її капіталі, а ПриватБанк було докапіталізовано на суму 116,8 млрд грн. Зобов'язання кінцевих власників бенефіціарів банку були викладені в листі від 16 грудня 2016 року, проте його текст не було оприлюднено.

Глава Нацбанку Валерія Гонтарева 10 квітня 2017 року заявила, що постаудит ПриватБанку після його націоналізації виявив додаткові проблеми: не 97%, а 100% корпоративного кредитного портфеля було видано пов'язаним особам, а потім повідомила, що фінустанові за підсумками постаудиту потрібна докапіталізація ще щонайменше на 30 млрд грн.

EY працював зі звітністю ПриватБанку з осені 2016 року і був аудитором фінансової звітності та діяльності банку за 2016 рік, тоді як раніше аудит фінустанови здійснював PwC. Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", за результатами першого аналізу фінансово-господарської діяльності банку, проведеного EY в жовтні-листопаді 2016 року, оцінку за новими нормативами Нацбанку кредитного ризику фінустанови станом на 30 вересня було збільшено на 23,4 млрд грн - до 192,63 млрд грн. Пізніше, у березні цього року, аудитор визначив консервативне значення кредитного ризику ПриватБанку станом на момент націоналізації у 222,28 млрд грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА