16:37 07.07.2017

Аваков поінформував посла Італії про абсурдність звинувачень на адресу Марківа

3 хв читати
Аваков поінформував посла Італії про абсурдність звинувачень на адресу Марківа

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков обговорив із послом Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа затримання італійською владою військовослужбовця першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії України ім. Кульчицького Віталія Марківа за підозрою у вбивстві на Донбасі італійського фотожурналіста Андреа Роккеллі в 2014 році.

"На зустрічі з послом Італії предметно пояснив абсурдність звинувачень, пред'явлених під час арешту сержанту Марківу. Ми не залишимо свого солдата", - написав міністр на своїй сторінці в мікроблозі Twitter у п'ятницю.

Як повідомлялося, 30 червня 2017 року в Італії затримали українського військовослужбовця В.Марківа за підозрою у вбивстві А.Роккеллі поблизу м. Слов’янська Донецької області в травні 2014 року. Українець перебуває в італійському м. Павіа.

4 липня відбулося засідання суду у його справі, проте, як повідомив департамент консульської служби МЗС України, суд не розглядав справи по суті і не ухвалював рішення про зміну запобіжного заходу. Цього самого дня працівники Генерального консульства України в Мілані відвідали В.Марківа в закладі тримання.

У свою чергу в Міністерстві внутрішніх справ України повідомили, що українську сторону не пустили до зали на засідання суду в Італії 4 липня. За інформацією МВС, В.Марківу мали призначити нового адвоката, потрібен був деякий час для допуску захисника до справи.

За інформацією ЗМІ, прокуратура м. Павіа розпочала кримінальне провадження стосовно обставин загибелі у 2014 році в зоні АТО італійського та російського журналістів за інформацією французького журналіста. У рамках цього провадження французький журналіст вказав на те, що смерть вищезгаданих журналістів стала наслідком застосування зброї підрозділом Нацгвардії, в якому проходив службу затриманий В.Марків. Крім того, у рамках свідчень французький журналіст надав відеоряд. При цьому, за даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ.

У свою чергу заступник генерального прокурора України Євген Єнін заявив, що італійський фотожурналіст А.Роккеллі був убитий, коли перебував на непідконтрольній українській владі на той момент території між позиціями збройних формувань і терористичних угруповань. При цьому він відвідав "сіру зону" без погодження з офіційною владою України. Заступник генпрокурора розповів, що українське слідство не встановило осіб, які могли б бути причетні до загибелі А.Роккеллі. При цьому українська сторона не отримувала від італійських правоохоронців клопотань про міжнародну правову допомогу у справі про вбивство А.Роккеллі. Генеральна прокуратура також не отримувала запитів від італійської сторони на проведення слідчих дій на території України.

Генеральне консульство України в Мілані звернулося до суду м. Павіа з клопотанням про надання інформації про підстави та обставини. МВС України висловлювало занепокоєння щодо затримання та арешту в Італії В.Марківа, який поїхав до Італії під час планової відпустки.

Суд в Італії наступного тижня обере В.Марківу запобіжний захід.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА