19:10 07.07.2017

Розробник ПЗ "M.E.Doc" створив безпечне оновлення, а АЦСК "Україна" пропонує безкоштовно перевидавати електронні ключі

3 хв читати

Розробник програмного забезпечення податкової звітності "M.E.Doc" "IT-експерт" створив оновлення і гарантуватиме безпечну роботу в програмі, повідомляється на сторінці розробника в Facebook з посиланням на СЕО компанії Олесю Білоусову.

"Сьогодні ми офіційно передали кіберполіції оновлення 190, яке прибирає шкідливий код (backdoor) з нашого продукту. Після його перевірки Департамент кіберполіції надасть свої висновки, і я сподіваюся, вже завтра ми зможемо його запустити", - зазначила представник компанії. Згадане оновлення містить підвищений захист від вірусу-шифрувальника", - наголошується в повідомленні.

Крім того, на веб-сайті "M.E.Doc" розміщено оголошення для користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів (АЦСК) "Україна".

"Якщо ви постраждали від атаки і загубили ключі, ми пропонуємо перевидати їх безкоштовно в будь-якому регіональному представництві АЦСК "Україна". Для гарантування безпечного отримання та подальшого використання електронного цифрового підпису рекомендуємо звертатися особисто до директора підприємства", - йдеться в ньому.

Звертаючись до представництва, необхідно надати нові заявки в електронному вигляді (формат .pck) і в паперовому вигляді, підписані кожним з передплатників.

Також необхідно надати установчі документи щодо підприємства і документ, що засвідчує вашу особу і доручення (в разі, якщо звертається вже не директор підприємства). Також мають бути заблоковані попередні сертифікати.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков у ніч на середу повідомив про обшуки в "Інтелект-Сервіс", несанкціоноване втручання в комп'ютер якого відбулося ще до середини травня цього року, після чого через оновлення ПЗ вірус потрапив у мережі користувачів ПЗ. Міністр також зазначив, що компанія знехтувала попередженнями про уразливість її ПЗ та звинуватив її у бездіяльності.

Того ж дня з посиланням на кіберполіцію повідомлялося, що Державна фіскальна служба (ДФС) відмовилася від ВО "M.E.Doc" у зв'язку із звинуваченнями кіберполіції на адресу її розробника про використання цієї програми в масштабній кібератаці.

Тим часом розробник ПЗ "M.E.Doc", що з 27 червня категорично заперечував використання програми в кібератаці, 5 липня визнав "безпрецедентним факт зламу", в результаті якого в продукт був внесений шкідливий програмний код у пакет оновлення.

О.Білоусова повідомляла, що програмне забезпечення податкової звітності "M.E.Doc" працює приблизно на 1 млн комп'ютерів. Вона радила клієнтам бути уважнішими до комп’ютерів, які не постраждали від кібератаки, оскільки вони також можуть бути заражені, але невідомо, коли і як цей вірус з'явиться.

За даними в Держреєстрі, основним власником створеного в 2001 році ТОВ "Інтелект-Сервіс" є Сергій Линник, міноритаріями - Юнна Тисячна і Михайло Марченко. Виторг компанії в 2015 році становив 5,76 млн грн, чистий збиток - 1,26 млн грн.

За інформацією розробника, коли його сайт ще працював, створення "M.E.Doc" датоване 2010 роком, а ліцензійними суб'єктами є зареєстровані в 2009 році ТОВ "Український спеціальний оператор" і в 2013 році - ТОВ "IT Експерт".

Відповідно до цього в Держреєстрі кінцевими бенефіціарними власниками "IT Експерт" є кияни Святослав Крижевич і Неоніла Линник, "Український спеціальний оператор" - кіпріот Андреас Франгос через кіпрську компанію "Дорефіна Лтд."

Виторг ТОВ "Український спеціальний оператор" у 2015 році становив 19,89 млн грн, чистий прибуток - 1,09 млн грн, ТОВ "IT Експерт", відповідно, - 42,96 млн грн і 0,08 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго": Ввечері буде застосовано обмеження енергопостачання для промспоживачів і бізнесу в усіх регіонах

ДТЕК відновив електропостачання споживачів Святошинського району в Києві

У Дніпрі затримано жінку, яка намагалася продати свого дворічного сина за 1 млн грн

Харківського підприємця, який передавав росіянам інформацію про дислокацію Сил оборони в регіоні, засуджено до 5,5 року ув'язнення

ВР закликала міжнародні організації активізувати зусилля для звільнення українських журналістів, яких утримує РФ

На Херсонщині доправлено до лікарні жінку, яка постраждала від російського обстрілу, - ОВА

ДБР у Львові затримало військового, який за хабар обіцяв влаштувати мобілізованого до тилової частини

СБУ повідомила про підозру митрополиту Святогірської лаври, який під час літургії передав окупантам позиції ЗСУ

Пил із Сахари дістався території України – Гідрометцентр

"єЧергу" для автобусів запущено на 10 українсько-молдовських пунктах пропуску

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА