16:27 12.07.2017

Комітет ВР пропонує вилучити із закону про медреформу співоплату, але залишити повну оплату медпослуг

3 хв читати
Комітет ВР пропонує вилучити із закону про медреформу співоплату, але залишити повну оплату медпослуг

Комітет Верховної Ради з охорони здоров'я пропонує вилучити із законопроекту про медичну реформу (№6327) про державні фінансові гарантії надання медичної допомоги та забезпечення лікарськими засобами співоплати, але залишити повну оплату медпослуг, повідомило Міністерство охорони здоров'я.

"Парламентський комітет пропонує змінити ключові позиції законопроекту і виключити з нього поняття "співоплати за медичні послуги". Передбачаються тільки послуги, які держава покриває на 100% ("зелений список"), і послуги, які пацієнт оплачує повністю ("червоний список")", - повідомляється на сайті Міністерства охорони здоров'я.

У відомстві зазначають, що після доопрацювання в профільному комітеті у законопроекті суттєво розширився перелік гарантованих державою медпослуг.

"Фактично, ми знову повертаємося до того, з чого починали. Декларуємо, що держава гарантуватиме обсяг послуг, на який, фактично, не вистачить коштів", - зазначила в.о. міністра Уляна Супрун.

МОЗ також зазначає, що робоча група, яка допрацьовувала законопроект до другого читання, вирішила відмовитися від затвердження міжнародних медичних посібників і протоколів. При цьому депутати пропонують різні варіанти перевірки і затвердження клінічних протоколів українськими структурами.

На думку МОЗ, така система створює серйозні корупційні ризики. "Медичні керівництва і протоколи, по суті, є знанням, вони створюються за результатами наукових досліджень, використовуються для лікування людей у всьому світі і не потребують будь-яких підтверджень і перевірок для роботи в Україні", - вважає в.о. міністра.

При цьому МОЗ повідомляє, що в законопроекті залишилися без змін положення щодо договірних відносин з медичними закладами, поняття "гарантований пакет медичних послуг і ліків", який був перейменований на "програму державних медичних гарантій", незалежний замовник послуг Національна служба здоров'я, а також електронна система охорони здоров'я eHealth.

Разом з тим МОЗ виступає проти збереження медичної субвенції для первинної ланки. На думку його експертів, за умови прийняття внесених до законопроекту змін система фінансування первинної ланки залишиться в наявній адміністративно-корупційній вертикалі, що не дозволить підвищити якість первинної медичної допомоги.

"МОЗ вимагає від комітету з охорони здоров'я припинити саботаж і ухвалити сьогодні будь-яке рішення щодо законопроекту №6327", - заявляє відомство.

Як повідомлялося, У.Супрун в середу закликала членів профільного комітету Верховної Ради повернути під час підготовки до другого читання законопроекту про медреформу (№6327) суть закладених МОЗ реформ і внести документ на голосування в четвер.

Робоча група під час доопрацювання до другого читання законопроекту врахувала повністю або по суті 396 з 886 запропонованих депутатами поправок.

Верховна Рада 8 червня 227 голосами прийняла за основу законопроект №6327 про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів, але відмовилася від прийняти за основу законопроект №6329 про внесення змін до Бюджетного кодексу стосовно фінансування сфери охорони здоров'я. Обидва законопроекти є частиною медичної реформи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

Сирський обговорив ситуацію на полі бою із литовським колегою

Єрмак: Підтримка США зміцнить українське військо та допоможе Україні відстояти свої території

ЗС України продовжують відбивати ворожі атаки на шести напрямках

Росіяни за добу здійснили шість ракетних та 77 авіаударів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА