13:12 17.07.2017

Заради миру на Донбасі слід іти на деякі компроміси з РФ, вважає більшість опитаних українців

2 хв читати
Заради миру на Донбасі слід іти на деякі компроміси з РФ, вважає більшість опитаних українців

Більшість опитаних українців вважає, що для врегулювання збройного конфлікту на Донбасі слід погоджуватися на компроміси з Росією, про що свідчать результати соціологічного дослідження, проведеного Фондом "Демократичні ініціативи" ім. І.Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова.

Для миру на Донбасі варто погоджуватися на компроміси, але не на всі, вважає 52% респондентів. Згідно з раніше проведеним опитуванням, у травні 2016 року такої думки дотримувалися 47% українців, у жовтні 2015 року - 54%.

Водночас на мир за всяку ціну і будь-які компроміси згодні 18% опитаних українців (у травні 2016-го погоджувалися з цим 23%, у жовтні 2015-го - 21%). Така сама кількість респондентів (18%) висловила думку, що миру на Донбасі можна досягти лише з позиції сили - коли одна зі сторін переможе (у 2016 році так вважали 18%, у 2015-му - 14%). Не змогли визначитися з відповіддю 12% опитаних.

У регіональному розрізі на мир за всяку ціну більше згодні українці на півдні та сході (22% і 25%), ніж на заході та в центрі (10% і 17%) країни.

Водночас на заході України більше респондентів вважає, що мир на Донбасі може бути встановлено лише з позиції сили (22% респондентів). Таку думку поділяють 17% жителів Центральної України, 15% - Південної, 16% - Східної.

Згідно з результатами дослідження, рішення РНБО про блокаду торгівлі з "ДНР" і "ЛНР" підтримують 47% респондентів, не підтримують - 37%.

Найбільший рівень підтримки такого рішення на заході країни ("за" - 66% респондентів, "проти" - 16%), найменший - на півдні ("за" - 30%, "проти" - 49%). На сході України рішення РНБО про блокаду підтримують 38% опитаних українців, не підтримують - 49%. У Центральній Україні 47% громадян висловилися на підтримку такого рішення, не підтримують його 38%.

За результатами опитування, більше ніж половина українців (55%) підтримує пропозицію законодавчо визнати непідконтрольні території Донецької та Луганської областей окупованими, тоді як 22% не підтримують такої ідеї.

За визнання ОРДЛО окупованими виступають 64% опитаних жителів Західної України, 58% - Центральної. На півдні країни цю пропозицію підтримують 45% українців, на сході - 49%.

Дослідження було проведене 9-13 червня. Опитано 2018 респондентів віком від 18 років в усіх регіонах, за винятком Криму та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

Microsoft і Coca-Cola уклали угоду, яка фокусується на можливостях ШІ

ВР не розглядала законопроєкту про застосування англійської мови у вівторок через резонанс норми про дубляж

У Національному музеї "Чорнобиль" розпочала роботу сервісна зона для відвідувачів

Зеленський провів кілька нарад щодо організації інавгураційного Саміту миру

Зеленський повідомив, що на підприємствах українського ОПК задіяно щонайменше 300 тис. співробітників

Українська авіація за добу завдала ударів по 15 місцях скупчення окупантів - Генштаб ЗСУ

ЗС України відбили 59 атак окупантів за добу на шести напрямках

ВР ухвалила в першому читанні законопроєкт про посилення відповідальності за незаконний обіг підакцизних товарів

Профільний комітет рекомендував ВР прийняти за основу законопроєкт про захист інтересів власників земельних паїв

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА