15:51 17.07.2017

Гройсман пропонує перетворити аеропорт у Гостомелі на базу для лоу-костів, зокрема й Ryanair

3 хв читати
Гройсман пропонує перетворити аеропорт у Гостомелі на базу для лоу-костів, зокрема й Ryanair

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман висловився за розвиток аеропорту "Гостомель", який сьогодні виконує функцію бази для літаків ДП "Антонов" і авіакомпанії "Авіалінії Антонова", і перетворення його на базовий аеропорт для лоу-костів - зокрема ірландського Ryanair.

Як повідомила прес-служба уряду, про це він заявив на спеціальній нараді з питань розвитку авіасполучення і ведення переговорного процесу з лоу-кост-перевізниками в понеділок.

Прем'єр додав, що залучення в Україну нових авіаперевізників, перш за все лоу-костів, передбачає інтенсивний розвиток вітчизняних аеропортів - як міжнародних, так і регіональних, можливості яких використовуються нераціонально.

"Ми виступаємо за єдині правила (залучення авіакомпаній), зокрема для лоу-костів. При цьому у нас є різні аеропорти, є аеропортові термінали. Тому потрібна програма і нові правила залучення авіаперевізників", - сказав глава уряду.

Він наголосив, що шлях залучення авіакомпаній лише до найбільшого в Україні міжнародного аеропорту "Бориспіль" зрозумілий, але, окрім нього, столиця, наприклад, має ще два аеропорти - "Київ" (Жуляни) і "Гостомель", і розвивати ці авіагавані також необхідно.

Прем'єр також запропонував розробити проектну документацію розвитку аеропорту "Гостомель" з визначенням вартості всіх необхідних робіт. "Ми зараз маємо прийняти рішення, що допоможе нам вирішити одразу багато питань, серед яких - скасування будь-яких монополій у "Борисполі", залучення нових авіаперевізників і зниження вартості квитків для наших пасажирів", - сказав В.Гройсман.

За підсумками наради її учасники вирішили продовжити політику активного залучення лоукостів до України - і не однієї компанії, а кількох, опрацювати як тимчасове рішення надання умов для лоукостів в аеропортах "Бориспіль" або "Київ" терміном на один рік, а за цей час перетворити аеропорт "Гостомель" на аеропорт для лоу-кост-перевізників. Крім того, умовою залучення лоу-костів має стати входження перевізників у регіональні аеропорти України.

"Тому найважливіше завдання - напрацювати рішення з розвитку регіональних аеропортів", - сказав В.Гройсман.

Він підтвердив необхідність відновлення і завершення переговорів із Ryanair і доручив Міністерству інфраструктури поінформувати інші авіакомпанії про умови залучення перевізників до України.

Як повідомлялося, Ryanair 10 липня оголосив про скасування запланованого виходу на ринок України після того, як аеропорт "Бориспіль" порушив угоду, досягнуту в березні цього року в Мінінфраструктури з посадовими особами аеропорту і його нинішнім генеральним директором П.Рябікіним.

За словами головного комерційного директор (CCO) Ryanair Девіда О'Браєна (David O'Brien), "Бориспіль" обрав захист авіакомпаній з високими тарифами, зокрема й "Міжнародні авіалінії України" (МАУ), чим позбавив українських споживачів і гостей країни доступу до низьких тарифів у Європі та широкої мережі маршрутів.

При цьому він висловив жаль, що аеропорт Львова став жертвою рішення "Борисполя".

За словами П.Рябікіна, Ryanair висуває до "Борисполя" вимоги щодо польотів до Києва, які не відповідають українському законодавству

Вже сьогодні, на круглому столі на тему "Економіка лоу-костів і аеропортів в Україні" П.Рябікін заявив, що рішення Ryanair про призупинення планованої програми польотів до України не є фактом її припинення.

"Вони призупинили свою програму польотів, але це не означало їх припинення. Тому я скажу, що це форма продовження переговорів з компанією, треба до цього ставитися досить спокійно. Ми в робочому процесі, і все переговори адже йдуть не за столом, а в форматі листування і уточнення деталей угоди", - повідомив він.

П.Рябікін зазначив, що проблемою в переговорах став той факт, що завчасно почали озвучувати деталі переговорів.

"Давайте не будемо повторювати цих помилок. Ми обов'язково побачимо Ryanair", - резюмував він.

Крім того, раніше міністр інфраструктури України Володимир Омелян в ефірі телеканалу "Інтер" заявив, що переговори про початок роботи Ryanair можуть бути завершені протягом кількох тижнів, і висловив сподівання, що компанія почне роботу в Україні в поточному році.

Раніше, в п'ятницю, 14 липня міністр заявив про готовність провідної європейської авіакомпанії лоу-коста Ryanair відновити переговори з Україною.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА