17:52 21.07.2017

Бізнесмен Прокопеня за $50 млн придбає білоруський Паритетбанк для подальшої купівлі українського Сбербанку

2 хв читати
Бізнесмен Прокопеня за $50 млн придбає білоруський Паритетбанк для подальшої купівлі українського Сбербанку

Влада Білорусі схвалила продаж бізнесменові Віктору Прокопені за $50 млн білоруського Паритетбанку, через який він планує придбати українську "дочку" Сбербанку РФ.

"Пакет акцій, що перебуває у власності Республіки Білорусь, буде продано Прокопені за $50 млн", - повідомила інвесткомпанія VP Capital, власником якої є бізнесмен.

У компанії послалися на указ президента країни від 18 липня 2017 року, згідно з яким 99,83% акцій банку будуть продані В.Прокопені.

Президентський указ "Про відчуження акцій" зареєстровано в п'ятницю в Національному реєстрі правових актів, проте текст документа наразі недоступний.

Як повідомлялося, громадянин Білорусі і Кіпру В.Прокопеня 30 червня подав до Національного банку України (НБУ) пакет документів на узгодження опосередкованої (через Паритетбанк) купівлі 100% акцій українського Сбербанку. Також повідомлялося, що VP Capital подала до регулюючих органів Білорусі документи, необхідні для придбання 99,83% акцій Паритетбанку за $50 млн.

Сбербанк Росії 27 березня оголосив про плани продажу 100% акцій українського дочірнього банку консорціуму інвесторів у складі латвійського Norvik Banka (належить бізнесменові Григорію Гусельникову) і білоруської приватної компанії, підконтрольної синові власника ПК "Русснефть" Михайла Гуцерієва Саїду. НБУ отримав перший пакет документів для узгодження придбання 77,5% акцій ПАТ "Сбербанк" 10 квітня - від громадянина Великобританії і РФ С.Гуцерієва. Другий пакет - на придбання 22,5% акцій ПАТ "Сбербанк" - замість Norvik Banka 14 квітня подав громадянин Великобританії і РФ Г.Гусельніков.

Пізніше стало відомо, що Сбербанк Росії розпочав переговори про продаж українського банку ще з кількома інвесторами. "Оголошення угоди з Саїдом Гуцерієвим і Григорієм Гусельниковим стало тригером для максимального інтересу до активу", - пояснювало "Інтерфаксу" джерело, обізнане із перебігом переговорів.

В.Прокопеня є засновником кількох фінансових і інвестиційних компаній. За даними VP Capital, раніше він виступав як співівестор із С.Гуцерієвим за деякими проектами, а нині має загальний бізнес з сім'єю Гуцерієвих, які реалізуються в партнерстві із заснованим нею інвестфондом Larnabel Enterprises.

Водночас VP Capital раніше зазначала, що угода із купівлі В.Прокопенею української "дочки" Сберанку не передбачає партнерства з С.Гуцерієвим.

Паритетбанк - 15-й банк Білорусі за об'ємом активів, заснований 15 травня 1991 року, має близько 25 відділень.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА