15:45 25.07.2017

ЄСПЛ визнав Україну не відповідальною за наслідки окупації Луганської області

2 хв читати
ЄСПЛ визнав Україну не відповідальною за наслідки окупації Луганської області

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ), розташований в Страсбурзі, ухвалив перше рішення за скаргою проти України, пов'язаною з втратою контролю уряду над частиною території Луганської області, повідомляє інтернет-видання "Українська правда" з посиланням на рішення суду, опубліковане на сайті ЄСПЛ у вівторок 25 липня.

За інформацією видання, скарга була подана ув’язненим Олександром Хлебіком, який відбуває покарання за звинуваченням в кількох злочинах, зокрема бандитизмі і збройних пограбуваннях. Він був засуджений в квітня 2013 року одним з судів Луганської області й отримав вирок 8 років і 9 місяців ув'язнення, яке відбуває у в'язниці міста Старобільськ Луганської області.

"Незабаром після засудження Хлебік подав апеляцію в апеляційний суд, розташований в Луганську. Але оскільки в 2014 році місто було окуповане підтримуваними Росією сепаратистами, за його апеляцією ще не було ухвалено рішення. Фактично розгляд апеляції став неможливим, адже матеріали справи залишилися в Луганську", - сказано в повідомленні.

За інформацією видання, ув’язнений О.Хлебік звернувся з позовом до ЄСПЛ проти України, стверджуючи, що держава порушила його право на здійснення чесного правосуддя в прийнятний часовий період.

"Судді Європейського суду з прав людини одноголосно визнали, що Україна не відповідальна за наслідки втрати контролю над територією Луганської області. Взявши до уваги доводи Києва про те, що Україна доклала всіх зусиль для отримання матеріалів справи, надала позивачу можливість зустрітися з омбудсменом, а також аргументи про те, що проведення нового розслідування за звинуваченнями проти О.Хлебіка без доступу до матеріалів справи не видається можливим, ЄСПЛ вирішив, що Україна не порушила конвенції", - сказано в повідомленні.

Видання зазначає, що це - перше рішення, де ЄСПЛ вивчав скаргу, пов'язану з втратою Україною контролю над територією окремих районів Донецької та Луганської області (ОРДЛО).

Пізніше в цей день заступник міністра юстиції України Сергій Пєтухов на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук підтвердив рішення Європейського суду з прав людини в справі О.Хлебіка проти України.

"Справа стосувалася розгляду його апеляції, поданої до суду у Луганську, яке стало неможливим внаслідок окупації. Суд не знайшов порушень ст.6 Конвенції, фактично визнавши, що Україна зробила все можливе в умовах окупації частини її території для забезпечення права на справедливий суд для своїх громадян", - зазначив заступник міністра.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення заступника голови Дніпровського РУ ГУНП на 14 млн грн

Європарламент 14-й раз відклав погашення бюджету Ради й Ради ЄС 2022 року, яке раніше відкладали через вимогу надати Україні Patriot

НАТО проведе неформальну нараду глав МЗС країн Альянсу в Празі 30-31 травня

Через обстріл у Козацькому загинула жінка - Херсонська ОВА

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкт, що пропонує вдосконалити систему початкової загальновійськової підготовки

Ворог атакував Полтавщину, попередньо, без жертв і постраждалих - голова ОВА

Верховна Рада ухвалила законопроєкт про індивідуальні освітні траєкторії - віцепрем'єр Федоров

Унаслідок атаки БПЛА в Одесі четверо постраждалих перебувають у лікарні, двоє з них - діти - Труханов

Верховна Рада має намір дозволити місцевому голові в певних випадках призначати старосту громади

ВР звільнила сімох членів Рахункової палати - нардеп

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА