17:47 31.07.2017

Кістіон закликав "Нафтогаз" до толерантності щодо вимог отримання компенсації при постачанні газу за спецзобов’язаннями

3 хв читати
Кістіон закликав "Нафтогаз" до толерантності щодо вимог отримання компенсації при постачанні газу за спецзобов’язаннями

Віце-прем'єр України Володимир Кістіон закликав НАК "Нафтогаз України" до толерантності у питанні отримання компенсації за поставки газу в рамках покладених на компанію спеціальних зобов'язань (PSO).

"Уряд України сповідує створення ринкових умов у сегменті поставок блакитного палива для населення, водночас закликає "Нафтогаз" до толерантності: отримувати надприбутки за рахунок найнезахищеніших верств населення неприпустимо", - повідомляє прес-служба віце-прем'єра на урядовому порталі.

За його словами, наявний рівень прибутку НАК "унеможливлює виплату будь-якої компенсації компанії за поставки природного газу населенню за так званою "спеціальною ціною". Компанія не зазнає жодних економічно обґрунтованих втрат від покладання на неї зобов'язання постачати газ населенню за спеціальною ціною - 4,942 тис. грн за 1 тис. куб. м ".

В.Кістіон нагадав, що чистий прибуток НАК у 2016 році становив 22,5 млрд грн, що, на його думку, свідчить про відсутність необхідності у будь-якій компенсації компанії за поставки газу в рамках спецзобов’язань.

"На етапі реформування української економіки, результатом якого має бути зростання доходів громадян, покладання на "Нафтогаз" спеціальних обов'язків є виправданим кроком уряду. А компенсація за такого рівня прибутку просто неможлива", - переконаний В.Кістіон.

У повідомленні також зазначається, що в структурі торгівлі газом 95% припадає на поставки газу населенню по PSO, 4% - бюджетним організаціям і загалом 1% - на ринкових умовах промисловості.

Як повідомлялося, Окружний адміністративний суд Києва постановою від 19 липня 2017 року за позовом "Нафтогазу" зобов'язав Кабмін виконати п. 7 ч. 4 с. 11 закону "Про ринок природного газу" і визначити джерела фінансування, порядок визначення компенсації для суб'єктів ринку природного газу, на яких покладено спеціальні зобов'язання, шляхом внесення відповідних змін до урядової постанови №187 від 22 березня 2017 року.

"Нафтогаз України", як окрема юридична особа, в 2016 році отримав чистий прибуток 26,529 млрд грн проти чистого збитку 27,749 млрд грн у 2015 р. Консолідований прибуток групи НАК становив 22,532 млрд грн проти 35,062 млрд грн чистого збитку роком раніше.

Раніше в НАК зазначали, що за підсумками 2016 року сегмент торгівлі газом завдав компанії збитків у розмірі 3,5 млрд грн.

Зокрема, за підсумками 2016 року прибутковими для компанії були сегменти транспортування і розподілу газу (26 млрд грн), видобутку газу (15,3 млрд грн), нафтопереробки (1,7 млрд грн) і транспортування нафти (1,6 млрд грн) .

Збитковими сегментами в 2016 році були видобуток нафти і газоконденсату (6,8 млрд грн), торгівля газом (3,5 млрд грн), зберігання газу (1,6 млрд грн). При цьому забезпечення на судові позови, частину збитків від коливання курсу гривні і інші витрати групи, що не розподіляються на операційні сегменти, становили 11,9 млрд грн.

За підсумками 2016 року НАК перерахував до держбюджету дивіденди в розмірі 13,3 млрд грн, а також 2,4 млрд грн авансових внесків з податку на прибуток, нарахованих на суму дивідендів.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом з транзиту і зберігання природного газу в підземних сховищах, а також з транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА