17:22 02.08.2017

Пріоритетом реформ в Україні для ЄС є боротьба з корупцією - Пітер Вагнер

3 хв читати
Пріоритетом реформ в Україні для ЄС є боротьба з корупцією - Пітер Вагнер

Євросоюз у підтримці реформ в Україні особливу увагу приділяє масштабній боротьбі з корупцією через її наскрізний характер, заявив керівник групи підтримки України в Єврокомісії Пітер Вагнер (Peter Wagner).

"Ми постійно наголошуємо: інтенсивна робота на антикорупційному фронті не має сповільнюватися. Тут ще багато що належить зробити", - сказав П.Вагнер в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, Євросоюз дуже уважно відстежує ситуацію в цій сфері.

"ЄС в останні кілька тижнів, наприклад, чітко дав зрозуміти, що не вважає доречним поширення е-декларування на неурядові громадські організації та що це необхідно виправити. Ми також ніколи не приховували того факту, що надаємо великого значення прозорому та відкритому номінаційному процесу з відбору аудитора НАБУ", - зазначив П.Вагнер.

Він додав, що вкрай важливо, щоб Україна невідкладно створила судовий орган, відповідальний за боротьбу з корупцією. "Мають бути створені гарантії, що цей орган буде незалежним як в бюджетному, так і в функціональному сенсі. Необхідно, щоб цей орган мав належні повноваження і ресурси для боротьби з корупцією, а відбір спеціалізованих антикорупційних суддів відбувався відкрито і прозоро", - наголосив керівник групи підтримки України в ЄК.

За його словами, ЄС та інші міжнародні партнери готові внести свій вклад в якомога більш прозорий процес та забезпечити відбір, що ґрунтується на заслугах і чесності. "Люди хочуть бачити, що правосуддя дійсно є і справи про корупцію доводяться до кінця за допомогою прозорих судових процесів", - пояснив П.Вагнер.

За його спостереженнями, в Україні точиться щоденна боротьба між "корисливими інтересами" і реформаторськими силами у країні, і для перемоги останніх необхідні консенсус і тісна робота між усіма трьома гілками влади.

"Реформи в більшості галузей зазнають впливу "корисливих інтересів", що намагаються уповільнити прогрес. "Корисливі інтереси", за своєю природою, проявляються у всіх гілках влади. Було б важко виділити одну організацію або одну установу, особливо схильну до цього", - висловив думку керівник груп підтримки України в ЄК.

Серед інших напрямів, де Євросоюз надає Україні значну підтримку, П.Вагнер назвав державне управління, нагадавши, що тут вже давно присутні європейські експерти, що працюють з урядом країни, особливо в сферах, що стосуються Угоди про асоціацію і зони вільної торгівлі. Він уточнив, що таку підтримку надають як на етапі розробки законодавства, так і на етапі його впровадження, але лише у разі запиту з української сторони, за якою залишається остаточне право прийняття рішень.

"За іншими напрямами ми підтримуємо реформи більш опосередковано, наприклад, через фінансування певних заходів Світового банку в сфері земельної реформи або роботи ЄБРР зі створення структур підтримки бізнесу по всій країні", - пояснив представник Єврокомісії.

Як свіжий приклад успіху скоординованої співпраці ЄС та інших міжнародних партнерів з України він виділив енергоефективність. П.Вагнер нагадав, що за короткий період часу Верховна Рада ухвалила три закони, один з яких стосується створення Фонду енергоефективності, другий - енергоефективності будівель, третій - обліку тепла і енергії.

"Ми дуже активно займаємося питаннями енергетики, будемо і далі підтримувати реформу енергоефективності, зокрема за допомогою запланованої програми на суму до EUR100 млн (розподілених на два роки - ІФ)", - сказав П.Вагнер.

Інший напрям, в якому ЄС активно бере участь, передбачає реформу судових і правоохоронних органів, управління державними фінансами, децентралізацію, додав керівник групи підтримки України в ЄК.

П.Вагнер також підтримав пропозиції уряду із розробки проекту реформи охорони здоров'я, пенсійної та земельної реформ.

Повністю текст інтерв'ю з П.Вагнером читайте на сайті агентства www.interfax.com.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА