13:14 03.08.2017

Банки-кредитори мають намір звернутися до уряду з проханням взяти під контроль виконання депутатом Дзензерським їхніх вимог

3 хв читати

Банки-кредитори мають намір звернутися з відкритим листом до уряду і до правоохоронних органів з проханням взяти під контроль виконання депутатом і підприємцем Денисом Дзензерським законних вимог кредиторів за кредитними договорами, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" начальник управління із роботи з проблемними активами корпоративного бізнесу ВТБ Банку (Київ) Олександр Кунець.

Він зазначив, що згідно з даними з відкритих судових джерел загальна сума претензій банків-кредиторів до Д.Дзензерського і підконтрольному йому бізнесу сягає півмільярда доларів, з них понад $80 млн - борги перед державними банками.

"Загальна заборгованість групи компаній "Веста" перед нашим банком за кредитом і відсотками становить майже $300 млн. ВТБ Банк - найбільший банк-кредитор Дзензерського та його бізнесу", - сказав О.Кунець.

За його словами, стягнути цю заборгованість кредитори не можуть - Д.Дзензерський ігнорує виконання своїх зобов'язань перед банками як поручителя, а також активно протидіє в судах банкам, які намагаються стягнути застави.

"Головні компанії, які дають заставу, проходять процедуру банкрутства, а реалізація майна на торгах блокується через арешти, накладені в рамках кримінальних справ за фактами шахрайства з майном групи компаній. Вартість застав, виведених шахрайським шляхом, становить близько $30 млн", - сказав О .Кунець.

Д.Дзензерський обіймає посаду заступника голови парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності, є членом колегії МВС України.

Як повідомлялося, Польська служба фінансового нагляду (PFSA) підозрює українського депутата Д.Дзензерського (фракція "Народний фронт") в обмані інвесторів на Варшавській фондовій біржі (WSE).

Служба спільно з владою Люксембургу, зокрема, розслідує справу про нецільове використання підконтрольною депутату компанією WESTA ISIC S.А. (Люксембург) залучених на WSE інвестицій.

Крім цього, у Westa ISIC були виявлені систематичні грубі порушення загальноприйнятих стандартів бухгалтерського обліку.

У результаті зазначених шахрайських дій Польський пенсійний фонд зазнав збитків в обсязі 5 млн злотих ($1,37 млн за курсом Національного банку Польщі).

Д.Дзензерському за відповідні дії загрожує до п'яти років позбавлення волі.

Корпорація "Веста" - раніше один з найбільших виробників свинцево-кислотних акумуляторів у СНД. Виробництво зосереджене переважно на "Веста-Дніпро" і "Веста Індастріал", загальна річна потужність яких становить 7,6 млн умовних батарей.

Холдинговою компанією корпорації виступає Westa ISIC.

Westa ISIC в травні 2011 року провела IPO на WSE, під час якого розмістила 25% акцій і залучила PLN129,6 млн ($ 45,8 млн).

На початку травня 2014 року WSE призупинила обіг акцій Westa ISIC у зв'язку з неоприлюднення фінансової звітності за 2013 рік. Через місяць торги цінними паперами були відновлені, проте на початку травня 2015 року WSE прийняла аналогічне рішення, в зв'язку з неоприлюднення фінансової звітності за 2014 рік.

Торги акціями Westa ISIC досі не відновлено. Останній курс зафіксовано 1 травня 2015 року на рівні PLN0,08 за акцію за ціни розміщення PLN11,75 за шт.

Згідно з останнім оприлюдненим звітом Westa ISIC за дев'ять місяців 2014 року, власником 75% її акцій залишалася кіпрська Vankeria Consultants Limited. Наприкінці 2012 року Д.Дзензерського, обрано до Верховної Ради за списком партії "Батьківщина", передав своєму батькові контроль над 100-відсотковою часткою в цій кіпрській компанії.

У 2014 році керівництво компанії проводило переговори з українськими банками, які звернулися до судуу з позовами про погашення заборгованостей, про врегулювання їхніх вимог і реструктуризацію кредитного портфеля.

У третьому кварталі 2014 року Westa ISIC розпочала реорганізацію українських "дочок" для передання всіх бізнес-операцій одній юрособі, однак на початку березня 2015 року рада директорів повідомила, що домовленість так і не було досягнуто.

Суд у липні 2014 року порушив справу про банкрутство ПАТ "Веста-Дніпро" (у грудні визнав її банкрутом), а в листопаді - справу про банкрутство ТОВ "Веста Індастріал".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА