13:18 04.08.2017

Апеляційний суддя в тяжбі між Суркісами і НБУ щодо законності списання їхніх вкладів у ПриватБанку взяла самовідвід

3 хв читати
Апеляційний суддя в тяжбі між Суркісами і НБУ щодо законності списання їхніх вкладів у ПриватБанку взяла самовідвід

Суддя Київського апеляційного адміністративного суду Вікторія Мацедонська, яка головує при розгляді апеляції Національного банку України (НБУ), Міністерства фінансів і ПриватБанку (Київ) на постанову Окружного адміністративного суду Києва про незаконність процедури bail-in щодо шести осіб під час націоналізації фінучрежеднія, взяла самовідвід.

Постанову суду від 1 серпня про задоволення відповідної заяви В.Мацедонської оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У постанові зазначається, що ініціатором відведення головуючого судді, спочатку, виступив представник апелянтів, який серед доказів вказав, що В.Мацедонська має вклад у Приватбанку.

Суд, однак, визнав цей та інші доводи заявника непереконливими.

Після цього В.Мацедонська, враховуючи обставини, викладені представником апелянтів, а також щоб уникнути сумнівів щодо законності подальших рішень суду, подала особисту заяву про самовідвід, яку суд вирішив задовольнити.

У постанові відсутня дата чергового засідання суду в рамках цього провадження.

Як повідомлялося, в грудні 2016 року уряд за пропозицією НБУ і акціонерів ПриватБанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, прийняв рішення про націоналізацію цєї найбільшої на українському ринку фінустанови. Держава отримала 100% в його капіталі, а ПриватБанк було докапіталізовано на суму 116,8 млрд грн.

У рамках націоналізації банку його зобов'язання перед пов'язаними особами підлягали процедурі bail-in і були обмінені на акції додаткової емісії банку.

27 грудня в Окружному адмінсуді Києва були зареєстровані позови ПАТ "Акцент-Банк" (А-Банк), що належить братам Григорію та Ігорю Суркісам та їхнім дочкам, щодо скасування рішення комісії НБУ з питань визначення пов'язаних з банком осіб і перевірки операцій банків з такими особами від 13 грудня у частині А-Банку. Того ж дня цей же суд прийняв до розгляду ще один такий позов від шести фізосіб.

За даними суду, апелянтами виступають Ігор Суркіс і його брат Григорій Суркіс, їхній батько Рахміль Суркіс, Світлана Суркіс (дочка Г.Суркіса), Марина Суркіс (дочка І.Суркіса), а також Поліна Ковалик, що є однією з акціонерок А-Банку.

Окружний адмінсуд Києва 17 травня 2017 року виніс рішення постанову визнати протиправною і скасувати всі рішення комісії з питань визначення пов'язаних осіб та уповноважених осіб Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) у рамках процедури bail-in щодо шести позивачів.

При цьому суд постановив стягнути з ПАТ КБ "ПриватБанк" на користь позивача, названого у провадені як "особа 1", 151,011 млн грн як основну суму списаного депозиту, а також $72,353 тис. І EUR6,76 тис. як нараховані відсотки за депозитом за період з 22 грудня 2016 року до 22 лютого 2017 року; на користь "особи 3" - 514,126 млн грн, на користь "особи 4" - 163 млн 52,96 тис. грн як основну суму списаного депозиту, а також $80,956 тис. і EUR1,105 тис. як нараховані відсотки за депозитом за період з 22 грудня 2016 року до 22 лютого 2017 роки; на користь "особи 5" - 174 млн 504,68 тис. грн як основну суму списаного депозиту, а також $91,85 тис. як нараховані відсоткии за депозитом за період з 22 грудня 2016 року до 22 лютого 2017 роки; на користь "особи 6" - 44,835 млн грн як основну суму списаного депозиту, а також $21,074 тис. як нараховані відсотки за депозитом за період з 22 грудня 2016 року до 22 лютого 2017 року.

НБУ обурився з приводу такого рішення суду, зазначаючи, що всі рішення щодо ПриватБанку були прийняті виключно в рамках спеціальної процедури, передбаченої статтею 41-1 закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". Центробанк має намір у зв'язку з цим звертатися до судів вищих інстанцій з оскарженням таких неправомірних рішень, і впевнений у законності проведеної процедури bail-in.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА