07:20 07.08.2017

Польща, як і раніше, готова співпрацювати з Україною і підтримувати її

4 хв читати
Польща, як і раніше, готова співпрацювати з Україною і підтримувати її

Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський заявив, що поляки знають про прославлення в Україні членів ОУН-УПА, але в той же час розуміють важливість незалежної України для безпеки Європи і, як і раніше готові підтримувати Київ.

"Україна несвідомо намагається сформулювати, намацати свою історичну ідентичність, щоб закласти основу для патріотизму - хоча хтось може назвати його націоналізмом. Це нормальна тенденція. Але наша порада (українцям - ред.): Не будуйте історичну ідентичність на особистості, наприклад, Шухевича (головнокомандуючого Української повстанської армії Романа Шухевича - ІФ.). Від цього можуть постраждати європейські устремління України. Адже члени ОУН-УПА брали участь не тільки в злочинах проти поляків, а й в голокост", - сказав В.Ващіковський в інтерв'ю російському виданню "Комерсант".

Глава польського МЗС зазначив, що в грудні минулого року в ході візиту президента України Петра Порошенка до Польщі, сторони обговорювали цю проблему, і польська сторона запропонувала діяти за прикладом Ізраїлю в переосмисленні голокосту - нагороджувати і відзначати тих українців і поляків, "хто дійсно рятував людей під час війни і після неї".

"У спільній історії Польщі і України є ж особистості, які зробили багато добра .... Відповідь була позитивною: ініціативу направили до міністерства закордонних справ - тобто мені і Павлу Климкіну (главі МЗС України Павлу Климкіну - ІФ.) - з рекомендацією вивчити можливості реалізації. Правда, за вісім місяців я так нічого і не почув від мого колеги і друга Павла", - сказав В.Ващіковський.

Він повідомив, що як і раніше чекає можливості відновити з українською стороною цю дискусію і чекає відповіді від України, але разом з тим розуміє важливість незалежної України для європейської безпеки.

"У той же час можу сказати, що для поляків, хоча вони в курсі цієї проблеми, вона не ключова. Ми пам'ятаємо. Ми не забудемо про Волинську різанину, ми знаємо, що йде прославлення УПА. Але це не означає, що ми забудемо, наскільки незалежна і суверенна Україна важлива для безпеки в нашій частині Європи. Ми як і раніше готові співпрацювати з Україною і підтримувати її", - сказав міністр.

Він також підкреслив, що не бачить в Україні зростаючого націоналізму, в тому числі антипольського, хоча конфлікт на Донбасі підігріває антиросійські настрої на всій території країни.

В.Ващіковський зазначив, що те, що відбувається на Донбасі - це конфлікт між Україною і Росією, спровокований Москвою. "Немає такого поняття "криза в Україні". Є російсько-український конфлікт, викликаний Росією. І ми будемо прагнути внести свою лепту в його вирішення", - сказав він.

Глава МЗС Польщі підкреслив, що вважає за краще називати це конфліктом низької інтенсивності, а не замороженим конфліктом, адже за даними СММ ОБСЄ, "там щодня продовжують гинути люди, стрілянина поновлюється по кілька разів на день".

"Іронія в тому, що моніторингова місія не має права вказувати, з якого боку стріляли. Але, за нашими даними, основні обстріли ведуться з боку сепаратистів, підтримуваних Росією", - сказав В.Ващіковський.

Він також вказав на те, що збройний конфлікт на Донбасі гальмує економічну трансформацію України. "Національні зусилля спрямовані на оборону країни. Менше часу і ресурсів залишається для проведення термінових внутрішніх реформ, ключових для майбутнього України", - сказав міністр, зазначивши, що ніхто не радий низькому темпу реформ в Україні, в тому числі і самі українці.

"Тому ми намагаємося зі свого боку допомогти - наприклад, ділячись досвідом реформи місцевих органів влади, яку вдалося багато років тому успішно провести у нас. І українці намагаються тепер скопіювати цю модель", - сказав глава польського МЗС.

Як повідомлялося, 5 липня 2017 року польський посол в Україні Ян Пєкло був запрошений до Міністерства закордонних справ України у зв'язку з висловлюваннями польського міністра закордонних справ В.Ващіковського щодо України в інтерв'ю тижневику "W sieci" від 3 липня 2017 року. "В ході зустрічі польському дипломату було відзначено, що в Україні з розчаруванням сприйняли нещодавні висловлювання глави зовнішньополітичного відомства Польщі щодо нашої держави на тлі триваючого активного діалогу на високому рівні", - сказано в коментарі в МЗС. Київ відзначив, що Україна і Польща спільними зусиллями повинні будувати спільне європейське майбутнє, "а не ставити один одному умови".

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

Рішення про призупинення консульських послуг для українських чоловіків мобілізаційного віку за кордоном спрямоване на забезпечення справедливості - Кулеба

Світова більшість має бути на Саміті миру - Зеленський

Байден: Буквально в найближчі кілька годин ми почнемо відправляти в Україну військову допомогу

США оголосили про новий пакет військової допомоги для України на $1 млрд

Міноборони України опублікувало основні новації в законі про мобілізацію, який набуде чинності 18 травня

Байден підписав закон про надання допомоги Україні

ВР має намір удосконалити законодавство про звернення

Лондон та Берлін мають намір співпрацювати для виробництва відновлюваної енергії у Північному морі

Сунак і Шольц заявили про спільну роботу над варіантами використання заморожених активів РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА