15:51 07.08.2017

Кіберполіція затримала жителя Нікополя, який інфікував за допомогою вірусу Petya.A близько 400 комп'ютерів

2 хв читати
Кіберполіція затримала жителя Нікополя, який інфікував за допомогою вірусу Petya.A близько 400 комп'ютерів

Співробітники відділу протидії кіберзлочинності затримали жителя м.Нікополь (Дніпропетровська обл.), причетного до поширення комп'ютерного вірусу Petya.A та інфікування близько 400 комп'ютерів.

Як повідомляється на сайті кіберполіції України, співробітники відділу протидії кіберзлочинності в Чернігівській області Київського управління кіберполіції департаменту кіберполіції Національної поліції України встановили, що 51-річний житель Нікополя в файлових обмінниках і соціальних каналах Інтернету виклав відео з докладним описом того, як можна запустити вірус Petya. A на комп'ютерах.

У коментарях до відео він розмістив посилання на свою сторінку в соціальній мережі, на яку завантажив сам вірус і поширив його користувачам Інтернету.

За місцем проживання зловмисника співробітники кіберполіції провели санкціонований обшук, у результаті якого поліцейські вилучили комп'ютерну техніку, за допомогою якої поширювався комп'ютерний вірус під назвою Petya.A. Крім того, співробітники кіберполіції виявили файли зі шкідливим програмним забезпеченням, згодом було підтверджено його схожість із вірусом Petya.A.

"Під час спілкування з поліцейськими чоловік пояснив, що після хакерської атаки, яка сталася в червні 2017 року, він завантажив вірус на свій аккаунт на файлообмінному сервері. Посилання на файл він завантажив у своєму блозі (залишаючи коментарі під безкоштовним відео). Оперативники кіберполіції встановили , що цей вірус користувачі мережі завантажили на свої комп'ютери близько 400 разів, таким чином інфікувавши власні технічні пристрої вірусом Petya.A", - йдеться в повідомленні.

Крім того, було встановлено перелік компаній, які вирішили скористатися загальнодержавною кібератакою і навмисно завантажували собі цей вірус для приховування своєї злочинної діяльності та ухилення від сплати штрафних санкцій державі. Заходів із притягнення керівництва цих компаній до відповідальності вже вживають

Наразі вилучену техніку передано для проведення всіх необхідних експертиз. Триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин) КК України. Вирішується питання про оголошення затриманому підозри.

Як повідомлялося 27 червня сталася масштабна кібератака за допомогою шкідливого програмного продукту "Petya.A", після якої Нацполіція отримала понад 2,1 тис. повідомлень про інфікування комп'ютерних мереж вірусом-шифрувальником, зокрема офіційно було подано 420 заяв, з яких 309 - від приватного сектора країни, 111 - від державних організацій. За підсумками звернень порушено кримінальні провадження за ст. 361 КК України (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку).

Кіберполіції пояснила масштабність кібератаки несанкціонованим використанням її авторами найпопулярнішоюою в країні програми звітності "M.E.Doc".

У департаменті кіберполіції Нацполіціі прогнозують, що чергова кібератака може статися 24 серпня, у День Незалежності України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Російські дрони атакували автомобіль із хлібом у Чернігівській області, водій дістав контузії

ВАКС вирішив стягнути активи експрезидента "Мотор Січ" Богуслаєва

СБУ затримала помічника нардепа Шуфрича, який фінансував Росгвардію в Криму

Біля Дніпра дві пожежі після ракетного удару РФ, пошкоджений інфраструктурний об'єкт - ОВА

Боррель: Ми повинні дістати Patriot з ангарів, де вони стоять "про всяк випадок", і передати їх Україні

Сирський і головком Об'єднаних сил НАТО в Європі Каволі обмінялися думками щодо тактичної ситуації на полі бою

Останній дзвоник у школах Києва пролунає 31 травня

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними та дощовими, в суботу подекуди нічні заморозки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА