14:03 16.08.2017

Коментарі про наявність у "чорній бухгалтерії" ПР імені Манафорта надавалися виключно на запити ЗМІ

3 хв читати
Коментарі про наявність у "чорній бухгалтерії" ПР імені Манафорта надавалися виключно на запити ЗМІ

У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) нагадують, що надавали коментарі про наявність у списках "чорної бухгалтерії" Партії регіонів імені екс-радника колишнього президента України Віктора Януковича, керівника передвиборного штабу кандидата в президенти США Дональда Трампа Пола Манафорта виключно у відповідь на відповідні запити ЗМІ.

"НАБУ і САП неодноразово заявляли, що ніяке розслідування стосовно Пола Манафорта не здійснювалося. Ми наголошуємо, що він - не підслідна нам особа. Усі коментарі про наявність імені Пола Манафорта у списках так званої чорної бухгалтерії Партії регіонів надавалися виключно у відповідь на запити ЗМІ та з метою запобігти маніпуляціям", - повідомили в середу в прес-службі НАБУ.

При цьому 16 серпня в прес-службі Генпрокуратури України зазначили, що розслідують у рамках відкритого кримінального провадження розголошення НАБУ матеріалів справи про "амбарну книгу" Партії регіонів", але ні про яке втручання Бюро у вибори президента США не йдеться.

Як повідомлялося, 15 серпня 2017 року інтернет-видання "Обозреватель", посилаючись на наявний у редакції документ, оприлюднило новину із заголовком "ГПУ відкрила провадження щодо втручання НАБУ у вибори президента США: документ". За даними видання, кримінальне провадження №42017000000002470 відкрито за ч. 2 ст. 387 Кримінального кодексу України (розголошення даних досудового розслідування або дізнання) "про втручання окремих посадових осіб Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) у вибори президента США в 2016 році".

При цьому в оприлюдненій фотокопії частини документа наведено фабулу відкритого 2 серпня провадження: "Згідно зі зверненням народного депутата України Деркача А.Л. (позафракційного нардепа Андрія Деркача - ІФ) службові особи правоохоронних органів України вчинили розголошення даних досудового розслідування шляхом оприлюднення в засобах масової інформації фрагментів записів, зроблених на аркушах в "амбарній книзі" Партії регіонів на ім'я глави передвиборчого штабу Дональда Трампа Пола Манафорта. Вказані дані ганьблять людину, принижують її честь і гідність, створюючи в суспільстві враження незаконного втручання у вибори президента Сполучених Штатів Америки".

Пізніше на своїй сторінці у Facebook А.Деркач підтвердив оприлюднену в ЗМІ інформацію і пояснив причини, з яких направив до Генпрокуратури України своє звернення. "Я вважаю, що своїми необдуманими діями НАБУ завдало серйозної шкоди українсько-американським відносинам. Україна постала в очах США як ненадійний партнер. Двосторонні контакти на найвищому рівні на деякий час були повністю заблоковані, а фінансову допомогу суттєво скорочено. Попередньо обсяг допомоги США Україні в 2018 році мав становити $570 млн. Новий проект бюджету передбачає скорочення допомоги до 177 млн - на 69%. І це лише один із наслідків "активності" НАБУ", - написав парламентар.

На його думку, такий деструктивний вплив на українсько-американські відносини може в подальшому позначитися на національній безпеці України. "Лише прозоре і ретельне розслідування фактів незаконного втручання українських посадових осіб у виборчу кампанію США може відновити довіру стратегічного партнера до України", - висловив переконання А.Деркач. Він оприлюднив фотокопію свого депутатського звернення, а також відповіді Генпрокуратури України на нього.

У травні 2016 року колишній перший заступник глави СБУ Віктор Трепак передав НАБУ документи "чорної бухгалтерії" ПР. Ці документи, за його словами, підтверджують незаконні виплати Партією регіонів готівки українським чиновникам і політикам, а також П.Манафорту, який став пізніше керівником виборчої кампанії Д.Трампа.

Пізніше в The New York Times вийшла стаття про роботу П.Манафорта в Україні, після чого він подав у відставку з посади керівника кампанії Д.Трампа.

Наприкінці червня 2017 року НАБУ заявило, що вони і Спеціалізована антикорупційна прокуратура не уповноважені розслідувати діяльність П.Манафорта як політичного консультанта Партії регіонів.

25 липня 2017 року з'явився твіт Д.Трампа про вибори 2016 року: "Спроби України саботувати кампанію Трампа "потихеньку працювали, щоб просунути Клінтон". Де ж розслідування генерального прокурора?".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада підтримала в першому читанні законопроєкт про створення Держреєстру постраждалих від агресії РФ

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА