17:24 17.08.2017

Бійці та родичі загиблих в Іловайському котлі обвинувачують у бездіяльності українське командування

3 хв читати
Бійці та родичі загиблих в Іловайському котлі обвинувачують у бездіяльності українське командування

Учасники АТО та родичі загиблих в Іловайському котлі в 2014 році не згодні з висновками Головної військової прокуратури Генпрокуратури України про винуватість у трагедії виключно Росії й обвинувачують українське командування у бездіяльності.

На прес-конференції в четвер в Києві учасник АТО, учасник бойових дій в Іловайську (батальйон "Донбас") Олександр Дейнега сказав, що обурений висновками прокуратури.

"У 2014 році обвинувачення з їхнього боку стосувалися командування, потім - добровольців, цього року вони заявили, що в усьому винна Росія. Якщо ви знали про заходження російських військ, а наше угруповання перебувало в оточенні в три кільця, невже не можна було дати нам наказ про вихід з Іловайська?", - дивується він.

О.Дейнега розповів, що батальйон "Донбас" зайшов до міста 18 серпня, "тримав" частину міста два тижні.

"У нас були чіткі вказівки - зачищаєте місто, потім туди заходить українська армія, виставляє блокпости. Але за весь період допомоги не було, ми доповідали, що по нас працює артилерія, і це не сепаратисти, а регулярні російські війська. Командування на це уваги не звертало і нічого не робило", - зазначив він.

О.Дейнега розповів, що останнім наказом була вказівка на відхід так званим зеленим коридором, без відкривання вогню, хоча противник вів по них щільний вогонь.

"Невже в цьому всьому винна лише Росія? Бездіяльність наших генералів має бути покарана", - наголосив він.

У свою чергу мати загиблого в Іловайську учасника АТО Наталія Харченко також повідомила, що не згодна з висновками Генпрокуратури.

"Вони брешуть, і замість того, щоб усе розслідувати, вони займаються виправданням. Хто дав наказ на заходження до Іловайська батальйону "Донбас" зі стрілецькою зброєю? Чому не дали вчасно наказ на відхід? Чому їм не вийшли назустріч і не підтримали?" - сказала вона.

Як повідомлялося, 14 серпня 2017 року Головна військова прокуратура передала в офіс прокурора Міжнародного кримінального суду інформацію про зібрані докази скоєння військових злочинів підрозділами Збройних сил Російської Федерації, зокрема вбивства українських військових у районі м. Іловайська Донецької області в 2014 році, для вирішення питання про відкриття кримінального провадження.

"Згідно з висновками експертів і комплексу інших отриманих доказів, єдиним чинником, який перебуває в безпосередньому причинно-наслідковому зв'язку з Іловайською трагедією, є військова агресія Збройних сил Російської Федерації у вигляді прямого вторгнення на територію України та подальше здійснення військовими країни-агресора військових злочинів", - повідомляла прокуратура.

Наприкінці серпня 2014 року поблизу Іловайська (Донецька обл.) противник оточив добровольчі батальйони, підрозділи МВС і ЗСУ, що призвело до значних втрат в особовому складі, а також до захоплення в полон українських силовиків.

За офіційними даними української сторони, поблизу Іловайська в серпні 2014 року загинули 366 українських військовослужбовців, ще 429 дістали поранень.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗС України за добу ліквідували 820 окупантів

Окупанти за добу завдали 386 ударів по дев’яти містах і селах Запорізької області, є постраждалий

РФ у ніч на п'ятницю атакувала об'єкти енергетики, пошкоджено теплові та гідроелектростанції

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 59 бойових зіткнень, на новопавлівському напрямку відбито 22 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 16 ракетних і 131 авіаудар

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по 14 районах скупчення сил противника

Під повітряною атакою перебували Дніпро, Кам'янське, Павлоград, Кременчук, Івано-Франківськ, н.п. Дніпропетровської і окремі об'єкти Львівської обл.

29 березня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Федоров представив новий комплекс дистанційного розмінування

Лоцман вантажного судна викликав допомогу буксира, перш ніж врізатися в міст у Балтіморі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА