15:04 20.08.2017

Ситник розраховує на вирішення питання створення антикорупційних судів восени

2 хв читати
Ситник розраховує на вирішення питання створення антикорупційних судів восени

Директор Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) Артем Ситник очікує вирішення питання створення антикорупційних судів в Україні восени поточного року і розраховує на початок їх роботи навесні 2018 року.

"Побачимо восени, як буде відбуватися. Я вважаю, що насправді осінь і буде тим іспитом для нашої влади на предмет того, чи дійсно є політична воля... Я неодноразово публічно звертався до президента, парламенту, щоб восени ухвалити відповідне законодавство. Проект, який можна взяти за основу і обговорювати в парламенті, він є, подавався народними депутатами. Якщо законодавство буде ухвалено, то створити цю інституцію і на весну запустити цей суд, який нарешті дасть якийсь результат щодо цих справ", - сказав А.Ситник в інтерв'ю "Радіо Свобода", опублікованому в неділю.

Директор НАБУ зазначає, що законодавча ініціатива створення Антикорупційного суду має надходити від глави держави. "Законопроект має бути поданий президентом. Тому що, згідно зі змінами, які ухвалювалися в рамках судової реформи, закони, якими створюються суди, подаються президентом. Тобто поштовх повинен бути звідти. Поки що законопроекту від президента в парламенті немає. Є законопроект, який було подано депутатами, але його подавали виключно для того, щоб почати цю дискусію", - заявив він.

"З іншого боку, ми бачимо, що якщо треба провести якусь ініціативу, яка зашкодить Бюро - тут у депутатів є порозуміння, вони збираються, встановлюють рекорди щодо явки - коли потрібно проголосувати щодо аудитора або якогось закону. Коли ми говоримо про Антикорупційний суд, то ми такої жвавості, такої ініціативи не спостерігаємо", - зазначає А.Ситник.

Він нагадав, що про необхідність створення антикорупційного суду заявили всі стратегічні партнери України – "і американський уряд, і ЄС, і МВФ".

"Тобто, зараз справа за адміністрацією президента, справа за парламентом, які, я все ж таки сподіваюся, тест на наявність політичної волі на боротьбу з корупцією восени все-таки витримають... І це буде точкою неповернення в цій реформі", - наголосив директор НАБУ.

"Ми закликаємо публічно всі інституції ухвалити рішення, яке фактично доведе антикорупційну реформу до кінця. Тому що зараз ми фактично бачимо, що з усіх боків йде якась або пряма протидія, явна, або кулуарна", - резюмував А.Ситник.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Ставропіллі впав дальній бомбардувальник Ту-22М3

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів троє людей дістали поранення, є влучання в житлові будівлі

Після масованої атаки по Дніпропетровській області дві людини загинули, поранено 15 мирних жителів, є руйнування, пожежа

ЗС України за добу ліквідували 870 окупантів

За добу окупанти 442 рази обстріляли Запорізьку область, є руйнування

Генштаб ЗС України : На фронті відбулося 86 бойових зіткнень, на бахмутському напрямку відбито 25 атак противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила 11 ракетних і 78 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація завдала ударів по дев’яти районах скупчення сил противника

Генштаб ЗС України: Ухвалено рішення про припинення відрядження полковника Наталії Гуменюк

У Дніпрі дев'ять постраждалих після ракетної атаки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА