12:15 23.08.2017

Суд скасував штрафи АМКУ "Укртатнафті" і "НПК-Галичина" за змову на нафтових аукціонах

2 хв читати
Суд скасував штрафи АМКУ "Укртатнафті" і "НПК-Галичина" за змову на нафтових аукціонах

Господарський суд Києва скасував рішення Антимонопольного комітету України (АМКУ) про стягнення з ПАТ "Укртатнафта" штрафів на суму 1 млрд 2,596 млн грн, з ПАТ "НПК-Галичина" – на 326,929 млн грн і ще з чотирьох компаній – на 41,744 млн грн за узгоджені дії на аукціонах з продажу нафти і газоконденсату в березні-липні 2015 року.

Згідно з оприлюдненим рішенням суду від 7 серпня 2017 року, суд відхилив доводи комітету про порушення компаніями законодавства про захист економічної конкуренції.

Суд вважає, що АМКУ не дослідив і не встановив обставини безпосередньо узгодженої поведінки учасників торгів, зокрема, способу, яким могла узгоджуватися поведінка учасників, засоби обміну інформацією і координацію дій на торгах.

Крім того, суд не погодився з висновками комітету про пов'язаність учасників аукціонів і вважає необґрунтованими твердження про узгодженість дій учасників через отримання і надання фінансової допомоги.

Як повідомлялося, АМКУ оштрафував "Укртатнафта", НПК "Галичина", "ТД "Прикарпаттянафтотрейд", "Котлас" і "Галнафта" на загальну суму 1 млрд 371,27 млн грн за узгоджені дії на аукціонах з продажу нафти вітчизняного видобутку в березні – липні 2015 року.

При цьому 26 липня 2017 року Госпсуд Києва як забезпечувальний захід за позовом ПАТ "Укртатнафта" зупинив дію рішення АМКУ про стягнення з компанії штрафу на суму 1 млрд 2,5966 млн грн. "Укртатнафта" аргументувала необхідність забезпечувальної міри тим, що стягнення штрафу могло б призвести до зупинення Кременчуцького НПЗ і потрапляння України в залежність від поставок нафтопродуктів з Росії.

"Укртатнафта" експлуатує Кременчуцький НПЗ, проектною потужністю з переробки сировини 18,6 млн тонн на рік, номінальною – близько 7,3 млн тонн на рік. НАК "Нафтогаз України" належить 43,05% акцій "Укртатнафти", ще 28% контролюють структури групи "Приват" і бізнесмена Олександра Ярославського.

НПК "Галичина", також кероване екс-співвласниками ПриватБанку, експлуатує Дрогобицький НПЗ, який в останні роки здійснює зберігання нафтової сировини, без його переробки.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА