11:41 31.08.2017

Слідство не встановило організаторів теракту під ВР у 2015 році

3 хв читати
Слідство не встановило організаторів теракту під ВР у 2015 році

У жовтні-листопаді поточного року очікується вирок двом обвинуваченим у застосуванні гранати біля будівлі Верховної Ради 31 серпня 2015 року, внаслідок чого загинули чотири бійці Національної гвардії України, організаторів теракту слідству встановити не вдалося, заявив народний депутат з фракції "Народний фронт", радник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

"Є дві кримінальні справи: одна стосується кидання гранати, що призвело до загибелі чотирьох нацгвардійців і поранення понад 100 національних гвардійців, поліцейських і цивільних осіб. За нею двох осіб судить Шевченківський суд. Засідання відбуваються регулярно, очікується в жовтні, максимум в листопаді вже оголошення вироку", - розповів А.Геращенко журналістам в четвер в Києві.

За його словами, один з обвинувачених безпосередньо кинув гранату, інший - прикривав дії першого. "На жаль, не вдалося слідству встановити, хто напоумив цих хлопців. Вони відмовилися давати свідчення, відмовилися від того, щоб полегшити свою душу", - повідомив народний депутат.

Друге кримінальне провадження стосується понад 10 осіб, які того ж дня організовували протистояння зі співробітниками поліції, нападали на них і били, розповів А.Геращенко.

За словами парламентарія, у кримінальних справах щодо протистояння біля будівлі парламенту 31 серпня 2015 року фігурує ряд колишніх народних депутатів від партії "Свобода", яким інкримінували насильство стосовно правоохоронців. "Тягнибок (лідер партії Олег Тягнибок – ІФ), на відміну від інших своїх соратників, був розумніший - не висловлював прямо заяв про необхідність рвати стрій поліцейських, нападати на них, але були інші люди з його партії, які закликали до цього", - сказав А.Геращенко.

Він додав, що слідство вивчало питання можливої причетності керівництва партії "Свобода" до організації терористичного акту. "Але це не підтвердилося. Хоча за кілька днів до цих подій Олег Тягнибок був у військовій частині, в якій служив молодий чоловік, що кинув гранату. Однак це виявилося збігом", - розповів депутат.

При цьому А.Геращенко зазначив, що вина за це лежить не тільки на людині, яка кинула гранату, а й на тих політичних силах, які підігріли агресію і ненависть до Верховної Ради, правоохоронних органів під час акції і створили атмосферу, в якій те, що трапилося стало можливим.

Як повідомлялося, 31 серпня Верховна Рада в першому читанні 265 голосами ухвалила президентський законопроект про внесення змін до Основного закону країни в частині децентралізації влади. Після цього під будівлею парламенту почалися зіткнення демонстрантів, які виступали проти голосування за цей законопроект, з правоохоронцями.

У результаті зіткнень і кинутої в правоохоронців гранати на місці загинув один солдат строкової служби Нацгвардії України, пізніше в госпіталях померли троє гвардійців, які отримали тяжкі поранення. В результаті події було госпіталізовано 141 людину, з них 131 - міліціонери та гвардійці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА