18:08 04.09.2017

Луценко має намір повернути в держвласність ЧСЗ і завод "Океан"

3 хв читати
Луценко має намір повернути в держвласність ЧСЗ і завод "Океан"

Генеральний прокурор України Юрій Луценко має намір зрушити з місця процес повернення в державну власність Чорноморського суднобудівного заводу (ЧСЗ) і ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод" Океан ".

"Я ставлю собі планку – принаймні в перших інстанціях завершити процес повернення державі Чорноморського суднобудівного заводу та заводу "Океан". Ці дві справи сильно затягнулися, і я розумію, що рішення щодо цих справ залежить від центральних органів в Києві", - сказав він на прес-конференції в понеділок у Миколаєві.

Ю.Луценко також звернув також увагу на "нетипово високе збільшення кількості" в області рівня крадіжок і розбою.

"Сподіваюся, що завдяки діям поліції це буде зупинено, але в будь-якому випадку це завдання всіх силових структур. Крім того, прибережна смуга рекреаційних зон, - за осінньо-зимовий період ми повинні вийти на те, щоб їх використання було в рамках закону ", - сказав генпрокурор.

Він також наголосив на необхідності перевірок використання бюджетних коштів та комунального майна.

Як повідомлялося, 5 квітня Генеральна прокуратура України оголосила в розшук групу осіб, підозрюваних в доведенні ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" до банкрутства і завдання підприємству збитків на 1,5 млрд грн.

Згідно з повідомленням на сайті відомства, на підставі доказів, зібраних під час досудового розслідування ГПУ, в кримінальному провадженні за фактом заволодіння майном і доведення до банкрутства ПАТ НСЗ "Океан", двом екс-керівникам суднозаводу оголошено підозру в скоєнні злочинів, передбачених ст. 219 та ч .5 ст. 191 Кримінального кодексу України (доведення до банкрутства). Ще трьом (одному з арбітражних керуючих і двом керівникам компаній), причетним до незаконного заволодіння майном суднозаводу, оголошено підозру в скоєнні злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 КК (заволодіння чужим майном в особливо великих розмірах групою осіб).

ПАТ "Миколаївський суднобудівний завод "Океан" (до квітня 2011 року - "Вадан Ярдс Океан", до грудня 2008 - Damen Shipyard's Okean, до лютого 2001 - "Суднобудівний завод "Океан") спеціалізується на виробництві і ремонті контейнеровозів, танкерів, буксирів, барж водотоннажністю до 350 тис. тонн.

У листопаді 2013 року Господарський суд Миколаївської області визнав банкрутом ПАТ "МСЗ "Океан" за клопотанням близькою, за деякими даними, до власника "Смарт-груп" Вадима Новинського ТОВ "Консалтинг-Гамма" (Кривий Ріг, Дніпропетровська обл.).

9 вересня 2016 року Печерський районний суд Києва наклав арешт на рухоме і нерухоме майно ПАТ "МСЗ Океан" і передав його на відповідальне зберігання директору ТОВ "Океан-Судноремонт", президенту ПАТ НСЗ "Океан" в 2010-2011 рр. Леоніду Шумилу. У листопаді того ж року Апеляційний суд Києва скасував це рішення.

Чинний ліквідатор ПАТ НСЗ "Океан" Ірина Сербін уточнила агентству "Інтерфакс-Україна", що підозри ГПУ їй не оголошувалися.

ЧСЗ перебуває на стадії банкрутства з 2014 року. Ініціатором банкрутства виступило ПрАТ "Балаклавське рудоуправління" (Севастополь, АРК), яке, як і ЧСЗ, підконтрольне В.Новинському. Провадження у справі про банкрутство було порушено Госпсудом Миколаївської області на початку лютого 2014 року.

Ю.Луценко 13 липня повідомив на своїй сторінці в мережі Facebook, що Печерський райсуд Києва ухвалою від 21 червня заарештував 99,87% акцій ПАТ "ЧСЗ" і 21 об'єкт нерухомого майна підприємства в Миколаєві і с. Коблево Миколаївській області. Як уточнив генпрокурор, ГПУ проводить розслідування за фактом службових зловживань при внесенні змін у 2011 році в укладений в 2007 році договір купівлі-продажу акцій ДАХК "ЧСЗ" ХСЗ.

"Також вбачається умисне доведення до банкрутства ПАТ "Чорноморський суднобудівний завод" посадовими особами підприємства і посадовими особами інших суб'єктів господарювання", - додав генпрокурор.

У "Смарт-холдингу" розцінили заяву генпрокурора про арешт акцій ЧСЗ і початок досудового розслідування як тиск на компанію та її акціонера - народного депутата з фракції "Опозиційний блок" В.Новинського.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

Сенат США підтримав розгляд законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню за скороченою процедурою

Приймання заяв про вчинення консульських дій від чоловіків мобілізаційного віку продовжиться 18 травня з урахуванням нових вимог законодавства

Поблизу Дніпра збито розвідувальний дрон окупантів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА