18:17 06.09.2017

Епідемії грипу цього року вже не уникнути

2 хв читати
Епідемії грипу цього року вже не уникнути

За даними Міністерства охорони здоров'я України, в епідемічному сезоні захворюваності на грип та гострі респіраторні інфекції 2017-2018 років в країні чекають на три штами грипу ("Гонконг", "Брісбен" та новий для українців штам "Мічиган"), у зв'язку з чим заклади охорони здоров'я Києва активно готуються до появи нових збудників грипу.

"Торік грип типу А, до якого належить і штам "Мічиган", циркулював на дуже низькому рівні. Але попри "неагресивність" штаму медики вважають, що цього року епідемії грипу вже не уникнути", - наводить прес-служба Київської міської державної адміністрації слова заступника голови КМДА Миколи Поворозника в середу.

За його словами, багаторічні спостереження за грипом, дані про імунітет до захворювання у здорових осіб, а також низький відсоток охоплення вакцинацією населення на тлі погіршення соціально-економічної ситуації в Україні дають усі підстави спрогнозувати зростання кількості хворих на 14%.

"Оскільки вірус "Мічиган" є підвидом свинячого грипу, то він має схожі ознаки захворювання. Його інкубаційний період становить чотири-сім днів. Грип "Мічиган" відрізняється важким перебігом з великою ймовірністю виникнення ускладнень", - попередив заступник голови КМДА.

У міськадміністрації зазначили, що як тільки вірус потрапив у сприятливе середовище (на слизову оболонку ще здорової людини), він одразу починає розмноження. У хворих спостерігається підвищення температури до 38,7-40 °С, яка залишається високою протягом трьох діб і більше.

Також у хворих може спостерігатися один або кілька таких симптомів: головний біль, ломота або біль у суглобах, м'язах; сонливість, слабкість, відмова від їжі; кашель без відходження мокроти; рясне виділення поту; сухість слизових оболонок рота, носа, носоглотки.

Під час прогресування грипу стан хворого може ускладнюватися через розвиток пневмонії (первинної, вторинної або змішаної), серозного менінгіту, енцефаліту. У разі зараження вірусом грипу "Мічиган" ускладнення розвиваються досить швидко і протікають складно.

"Київські медики першими в Україні зустрічаються із викликами, які пов'язані з появою нових збудників інфекційних захворювань, зокрема - грипом. Наприклад, у 2003 році - з атиповою пневмонією, у 2006-му - важким гострим респіраторним синдромом, у 2009-му - пандемічним грипом. Тому ще в міжепідемічний період медична спільнота столиці ретельно готується до появи нових збудників грипу. Ми оновлюємо матеріально-технічну базу лікувальних закладів, закуповуємо тест-системи, діагностикуми та проводимо вакцинацію киян", - запевнив М.Поворозник.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

Дощова погода в Україні в п'ятницю збережеться, у суботу опадів не прогнозують

Аграрні асоціації попросили ВАКС узяти міністра агрополітики на поруки

Окупанти обстріляли село на Харківщині, поранені двоє пенсіонерок

Майже дві третини українців вважають демократію найкращою системою правління, це шостий показник серед досліджуваних країн - опитування

Українська ППО збила російську ракету в Криворізькому районі

Унаслідок обстрілу Сміли постраждали шість осіб - ДСНС

Умєров і помічник генсека НАТО обговорили ситуацію на полі бою і кроки на шляху до членства України в Альянсі

Двоє людей загинули, одна людина дістала поранень унаслідок вибуху в пункті прийому металобрухту на Львівщині

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА