14:52 07.09.2017

Держпідприємства отримали можливість реалізовувати через "ProZorro.Продажі" основні засоби

2 хв читати
Держпідприємства отримали можливість реалізовувати через "ProZorro.Продажі" основні засоби

Державні підприємства отримали можливість реалізовувати через систему електронних торгів "ProZorro.Продажі" основні засоби, повідомив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

"Раніше ми вже говорили про те, що низка державних підприємств приєдналася до пілотного проекту "ProZorro.Продажі", проте йшлося про запаси на складах або списане майно. Його і так вони могли продати за власним бажанням. Тепер же йдеться про основні засоби, які слід списати", - зазначив він під час прес-брифінгу в четвер, коментуючи ухвалену на засіданні 6 вересня відповідну постанову уряду.

Це дасть змогу підприємствам позбутися того балансового майна, яке не використовується в його діяльності, але потребує витрат на утримання, уточнив М.Нефьодов.

"Для більшості державних структур списання або продаж майна - це бюрократичні дев'ять кіл пекла... Але це не просто бюрократична проблема, коли треба просто зібрати якісь папери і довго чекати. Проблема призводить до того, що держпідприємства не займаються цим питанням. У них накопичується мотлох і брухт, який простіше не списувати і продавати для виручки бодай якихось коштів", - повідомив М.Нефьодов.

За його словами, у зв'язку з цим у підприємств з'являються додаткові лазівки для шахрайства.

"У тієї ж "Укрпошти" за результатами перевірки з тисячі машин на балансі близько половини просто не існує - це брухт. Проте бензин на них списують досі, і гроші на ремонт та обслуговування виділяють, а в штаті передбачені водії для цих автомобілів", - сказав він.

Проте, як зауважив виконувач обов'язків директора "Укренерго" Всеволод Ковальчук, залишається низка невирішених проблем, оскільки держпідприємства можуть продавати списане майно або об'єкти основних фондів, які є нерухомими.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України схвалив використання системи електронних торгів "ProZorro.Продажі" для реалізації активів держпідприємств.

Система де-факто працювала з вересня 2016 року. Відтоді на її майданчиках продано майно на суму 2,7 млрд грн, проте в МЕРТ заявляли, що її можливості дають змогу щорічно реалізовувати майно лише держпідприємств на 7 млрд грн.

"ProZorro.Продажі" - електронна торговельна система, створена за ініціативою МЕРТ і Transparency International Ukraine, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, НБУ та українських електронних майданчиків за принципами електронної торговельної системи "ProZorro". Реалізується за підтримки урядів Німеччини, Великої Британії і Transparency International Ukraine.

До проекту приєдналися найбільші українські компанії та банки, а також міські ради Вінниці, Краматорська, Маріуполя, Тернополя, Львова та Харкова.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА