18:56 11.09.2017

Київ називає грубим порушенням міжнародних норм фейкові вибори в Севастополі

2 хв читати
Київ називає грубим порушенням міжнародних норм фейкові вибори в Севастополі

Міністерство закордонних справ України засуджує проведення в тимчасово окупованому Севастополі "місцевих виборів", організованих Російською Федерацією, в МЗС РФ направлено відповідну ноту протесту.

"Україна рішуче засуджує організацію Російською Федерацією 10 вересня 2017 року на території тимчасово окупованого нею міста Севастополь (Автономна Республіка Крим) незаконних виборів "губернатора", "довиборів депутата законодавчих зборів м. Севастополь", а також "довиборів депутатів окремих муніципалітетів" цього міста. Вважаємо такі дії Кремля продовженням грубих порушень Російською Федерацією державного суверенітету і територіальної цілісності України", - йдеться в заяві МЗС України, поширеній у понеділок.

У відомстві наголосили, що будь-які кроки, спрямовані на легітимізацію незаконної окупації частини суверенної території України, не створюють жодних правових наслідків щодо конституційно закріпленого статусу Автономної Республіки Крим та м. Севастополь як частини території України.

Крім того, йдеться в заяві, проведення РФ фейкових виборів у Севастополі - чергове грубе порушення Москвою основоположних норм і принципів міжнародного права, закріплених у тому числі в Статуті ООН, а також резолюцій Генасамблеї ООН "Територіальна цілісність України" від 27 березня 2014 року і "Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)" від 19 грудня 2016 року, Гельсінського заключного акта Наради з безпеки і співробітництва в Європі від 1 серпня 1975 року, меморандуму про гарантії безпеки у зв'язку з приєднанням України до договору про нерозповсюдження ядерної зброї від 5 грудня 1994 року, зобов'язань Росії за багатосторонніми і двосторонніми міжнародними договорами.

"Результати так званого волевиявлення є нікчемними. Незаконний статус будь-яких посадових осіб чи органів, обраних чи призначених з порушенням законів України, а також будь-яких виданих ними нормативно-правових актів, визначений статтею 9 закону України "Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України"... Всі особи, які брали участь у підготовці та проведенні незаконних виборів на суверенній території Української держави, будуть притягнуті до відповідальності згідно із законодавством України", - наголошується в заяві МЗС.

У зв'язку з цим Україна закликає іноземні держави та міжнародні організації чітко заявити про невизнання результатів так званих виборів у тимчасово окупованому Севастополі, не підтримувати контактів із представниками місцевої окупаційної адміністрації ні на двосторонньому рівні, ні в рамках багатосторонніх форумів, а також посилити консолідований тиск на РФ, зокрема шляхом розширення санкцій, з метою її повернення в міжнародно-правове поле, припинення незаконної окупації частини суверенної території України і здійснення актів збройної агресії на Донбасі, виведення окупаційних військ з території Української держави.

У зв'язку із вчиненням Російською Федерацією міжнародно-протиправного діяння російському міністерству закордонних справ передано відповідну ноту протесту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Директор ЦРУ Бернс попереджає, що Україна може програти війну з Росією до кінця року, якщо США не надішлють більше допомоги

Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги "

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА