11:13 12.09.2017

Послам країн ЄС роз'яснять положення про мову навчання в законі "Про освіту"

2 хв читати
Послам країн ЄС роз'яснять положення про мову навчання в законі "Про освіту"

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман доручив міністрові закордонних справ Павлу Клімкіну та міністрові освіти і науки Лілії Гриневич роз'яснити послам країн Європейського Союзу положення про мову навчання закону "Про освіту", ухваленого Верховною Радою 5 вересня.

"Закон "Про освіту" якраз надає можливості забезпечити нормальний доступ до мов національних меншин, а з іншого боку, надає можливості для розвитку нашої рідної української мови", - сказав В.Гройсман на брифінгу після ознайомлення зі звітом щодо виконання капітального ремонту ділянки дороги Н-01 Київ-Знам’янка у вівторок.

Прем'єр зазначив, що Україна - демократична країна, яка поважає права національних меншин.

"Учора я дав доручення міністрові закордонних справ, міністрові освіти, звернувся з проханням, щоб у цій зустрічі взяв участь виконувач обов'язків голови комітету Верховної Ради України з питань освіти, щоб вони разом зібралися, провели зустріч із послами країн Європейського Союзу й абсолютно повністю пояснили деталі закону, який механізм працюватиме", - сказав В.Гройсман.

Як повідомлялося, ВР 5 вересня ухвалила закон про освіту, який розпочинає реформу освіти в Україні. Закон, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова.

Міністр закордонних справ Угорщини Пейтер Сійярто 7 вересня заявив, що своєю новою політикою у сфері освіти Україна "встромила ніж у спину" сусідній державі. 10 вересня прес-секретар МЗС Угорщини Тамаш Менцер повідомив, що на всіх форумах ООН, ОБСЄ та Європейського Союзу Будапешт ставитиме питання про внесення поправок до мовної статті закону України про освіту. При цьому дано розпорядження угорським дипломатам не підтримувати в міжнародних організаціях важливі для України рішення.

Міністр закордонних справ України П.Клімкін заявляє, що Україна "й надалі робитиме все для розвитку української (мови - ІФ) та гарантуватиме вільний розвиток мов національних меншин : це наш обов'язок". За його словами, вже цього тижня Міністерство освіти і науки України надасть детальну інформацію щодо ухваленого закону "Про освіту" та його застосування.

При цьому глава зовнішньополітичного відомства відзначив проблеми з якістю викладання української мови в місцях компактного проживання угорської національної меншини в Україні. "Є проблеми інтеграції: 75% випускників Берегівського району (Закарпатської області - ІФ) не здали ЗНО (зовнішнє незалежне оцінювання - ІФ) з української мови. Маємо покращити ситуацію без втрати якості освіти угорською", - наголосив П.Клімкін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА