14:59 13.09.2017

Лавриновичу вручили копію клопотання прокуратури про арешт, яке розгляне Печерський райсуд

3 хв читати
Лавриновичу вручили копію клопотання прокуратури про арешт, яке розгляне Печерський райсуд

Колишньому міністру юстиції України Олександру Лавриновичу вручено копію клопотання прокуратури про обрання йому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, яке розгляне Печерський районний суд м.Києва.

"Мені вручили копію клопотання про мій арешт. Це означає, що завтра в Печерському районному суді м. Києва буде це клопотання ... суд розгляне коли, в який день буде це питання поставлено на розгляд", - сказав О.Лавринович журналістам у середу після відвідування Генеральної прокуратури України у зв'язку з розслідуванням справи про участь у захопленні держвлади в 2010 р.

Він зазначив, що та стаття, яку йому інкримінує слідство, не передбачає іншого запобіжного заходу, окрім арешту (зокрема немає альтернативи у вигляді застави).

"Іншого запобіжного заходу, окрім арешту, не передбачено за цією статтею. Тому вони, розуміючи це, вирішили, що якщо вони наполягатимуть, якщо я буду давати свідчення, які вони хочуть, то я буду на волі. Але для мене правда, законність і честь набагато важливіші за питання перебування на свободі ", - сказав О.Лавринович.

"Пояснювали (представники прокуратури клопотання про арешт - ІФ.) лише формальними підставами - що справу відкрито за тією статтею, за якою ми маємо право вносити клопотання про арешт. На запитання, чи давав я колись (підстави - ІФ.) своєю поведінкою в спілкуванні з правоохоронними органами, хоч раз порушував якісь норми Кримінального процесуального кодексу або є якісь ризики того, то я не з'являтимуся в суді, відповідь була "ні"... Вони вирішили це робити (подавати клопотання про арешт - ІФ) , а далі вже справа суду - прийняти рішення відповідно до закону", - зазначив екс-міністр юстиції.

За його словами, клопотання про його арешт буде подано до Печерського районного суду в четвер, 14 вересня, а суд вже призначить дату його розгляду.

Як повідомлялося, 6 вересня 2017 генеральний прокурор України Юрій Луценко повідомив, що екс-президенту України Віктору Януковичу і екс-міністру юстиції Олександру Лавриновичу повідомлено про підозру у захопленні разом з іншими особами державної влади в Україні шляхом конституційного перевороту в 2010 році. "Повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 109 Кримінального кодексу України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) екс-президенту В.Януковичу і екс-міністру юстиції О.Лавриновичу в здійсненні спільно з іншими особами захоплення державної влади, зокрема шляхом вжиття заходів з незаконної, без рішення ... Верховної Ради України, зміни чинної Конституції України за допомогою внесення до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів тексту Конституції України в редакції 1996 року і його офіційного опублікування", - написав генпрокурор на своїй сторінці у Facebook.

Як відомо, Конституційний Cуд України повернув країну до президентсько-парламентської форми правління, повернувши президенту частину втрачених повноважень. Рішення КС, по суті, ввело в дію Конституцію 1996 року.

1 жовтня 2010 року текст "нової Конституції" був опублікований у спецвипуску бюлетеня "Офіційний вісник України".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА