17:22 13.09.2017

Кабмін схвалив концепцію держпрограми розвитку фермерства

2 хв читати

Кабінет Міністрів схвалив представлену Міністерством аграрної політики та продовольства концепцію державної програми розвитку фермерства в Україні.

Як повідомила прес-служба Кабміну, відповідне рішення було ухвалене під час засідання уряду в середу.

Згідно з повідомленням, програма спрямована на розвиток малого й середнього бізнесу в селах, створення нових робочих місць і на загальний розвиток сільських територій.

Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Максим Мартинюк під час презентації концепції повідомив, що реалізація програми дасть змогу протягом трьох років збільшити кількість робочих місць у селі вп'ятеро, а також щорічно оновлювати парк агротехніки на 10%.

М.Мартинюк також додав, що для такого щорічного технічного переоснащення пропонується створити преференційний механізм.

"Сподіваюся, що переоснащення здійснюватиметься за рахунок вітчизняної сільгосптехніки, і пропонуємо для цього створити преференційний механізм, тобто якщо для всіх сільгоспвиробників компенсація вартості вітчизняної сільгосптехніки становить 20%, то за пропозицією Асоціації фермери отримуватимуть 40%. Це стимулюватиме попит, та й вітчизняна техніка конкурентна за цінами", - зазначив М.Мартинюк.

За його словами, в умовах підвищення ефективності фермерських господарств держава зможе додатково отримувати до 1,5 млн тонн урожаю.

Передбачається, що інструменти підтримки будуть розділені на дві групи - фінансові та земельні. При цьому до фінансових буде включено здешевлення кредитів, агрострахування і введення дотацій для нових фермерських господарств.

Куратором виконання програми, за пропозицією Мінагрополітики, стане новий заступник міністра з питань розвитку фермерства.

"Впровадження системної підтримки фермерства дасть змогу збільшити виробництво валової продукції сільського господарства вдвічі за три роки - до 12%, розвивати переробку сировини в країні. Це забезпечить зростання валютної виручки від аграрного експорту, підвищить маржинальність для суб'єктів господарювання", - наголосив перший заступник аграрного міністра.

За його словами, програма включає фінансові інструменти підтримки виробництва тваринницької продукції, садівництва, виноградарства та переробки сільськогосподарської продукції, а також підтримку фермерів-початківців.

Плануються також спеціальні земельні аукціони на право оренди земель під садівництво, виноградарство, хмелярство, вирощування органічної продукції.

У результаті реалізації концепції очікується збільшення частки фермерських господарств у виробництві валової продукції сільського господарства до 12%, зростання робочих місць уп'ятеро - до 0,5 млн із 100 тис., технічне переоснащення фермерів, збільшення на 10% площ під органічними культурами.

Концепція також спрямована на стимулювання набуття господарствами статусу фермерів і об'єднання фермерів у кооперативи.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА