16:31 13.09.2017

Останньою інстанцією в борговій тяжбі України і РФ може бути Верховний суд Лондона

3 хв читати
Останньою інстанцією в борговій тяжбі України і РФ може бути Верховний суд Лондона

Рішення Апеляційного суду Лондона (Court of Appeal) в подальшому ще може бути оскаржене у Верховному Суді (Supreme Court), повідомляється в попередньому проспекті емісії єврооблігацій України, текст якого має в своєму розпорядженні агентство "Інтерфакс-Україна".

"Якщо Україна програє апеляцію в Апеляційному суді, або в подальшому у Верховному суді, і не отримає судового рішення про припинення виконання рішення Високого суду Лондона (High Court) від 29 березня 2017 року, воно підлягатиме виконанню", - повідомляється в документі.

Слухання в Апеляційному суді заплановані на січень 2018 року.

Україна також нагадує про вимогу Міжнародного валютного фонду (МВФ) про "сумлінне" врегулювання зазначеного боргу.

"У грудні 2015 року МВФ визначив, що єврооблігації (у власності РФ - ІФ) є офіційним обов'язком ... Тоді як оновлені правила МВФ надають можливість і надалі надавати Україні фінансування (незважаючи на наявність неврегульованого офіційного боргу - ІФ), існує умова, що країна має "сумлінно" врегулювати ці зобов'язання", - зазначено в проспекті.

Як повідомлялося, Високий суд Лондона наприкінці травня 2017 року задовольнив клопотання України про призупинення виконання рішення від 29 березня 2017 року щодо єврооблігацій на $3 млрд, які перебувають у власності РФ.

Крім цього, наприкінці липня суд підтвердив надання Україні безумовного дозволу на оскарження рішення від 29 березня в Апеляційному суді, незважаючи на спроби РФ встановити обтяжливі умови для отримання прав України на апеляцію.

Суд також відмовив у задоволенні клопотання довіреної особи РФ щодо забезпечення витрат, і погодився з позицією України в тому, що питання відшкодування витрат довіреної особи РФ на судовий розгляд має бути детально вивчено судом, який відбудеться не раніше завершення розгляду апеляційної скарги України.

За даними Мінфіну РФ рішення суду від 29 березня зобов'язує Україну виплатити РФ номінальну вартість облігацій в розмірі $3 млрд, невиплачений купон на $75 млн і штрафні відсотки, що нараховуються на ці суми. Відсотки на суму основного боргу за облігаціями підлягають оплаті за ставкою 8% річних, відсотки на суму невиплаченого купона - за ставкою тримісячний LIBOR у доларах плюс 2% річних. Виплати штрафних відсотків розраховуються з 21 грудня 2015 року та здійснюються по дату повного виконання зобов'язань, розрахувавши вартість кожного дня прострочення у більш ніж $673 тис.

Водночас Росія не може розпочати стягнення цього боргу до моменту винесення рішення апеляційною інстанцією.

За твердженням Мінфіну РФ, Високий суд Лондона також зобов'язав Україну відшкодувати РФ частину витрат, пов'язаних із судовим розглядом, у сумі 2,8 млн фунтів стерлінгів. Половину цієї суми боржник має заплатити не пізніше 20 вересня 2017 року.

Суд постановив, що вимога Росії щодо компенсації решти частини витрат через невиконання зобов'язань за облігаціями, буде розглянута після винесення рішення за поданою Україною в червні апеляцією на вердикт Високого суду Лондона.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сили оборони знищили вночі 15 ракет, 14 БПЛА і бомбардувальник Ту-22М3

Авіація НАТО піднімалася в повітря через російські атаки по Україні, повідомляють польські військові

Зеленський про атаку на Дніпро: Ми маємо завдати поразки російському терору

На Харківщині за добу двоє постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

"Укрзалізниця" призупиняє роботу вокзалу станції "Дніпро"

У Синельниківському районі на Дніпропетровщині загинули шестеро людей, серед них діти 6 і 8 років

Кількість постраждалих унаслідок масованої ракетної атаки в Дніпропетровській області зросла до 21 людини

На Ставропіллі впав дальній бомбардувальник Ту-22М3

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів троє людей дістали поранення, є влучання в житлові будівлі

Після масованої атаки по Дніпропетровській області дві людини загинули, поранено 15 мирних жителів, є руйнування, пожежа

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА