08:25 17.09.2017

Кемерон вбачає "пастку для України" в ідеї введення миротворців в Донбас

2 хв читати
Кемерон вбачає "пастку для України" в ідеї введення миротворців в Донбас

Введення миротворців ООН в Донбас пов'язане з великими ризиками для самої України і може стати "пасткою", заявив екс-прем'єр Великобританії Девід Кемерон. Спецпредставник Держдепу Курт Волкер також попередив про великі ризики

Колишній прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон попередив, що пропозиція про введення миротворчих сил ООН в Донбас несе в собі певні ризики і може стати "пасткою" для України. Про це він заявив в інтерв'ю українському виданню Lb.ua в рамках 14-тої Щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES) в Києві.

"Я думаю, що слід розглянути всі ці ідеї, але мені здається, що тут є потенційна пастка для України, якщо ми не будемо обережними. Справжня проблема на Донбасі полягає в тому, що там за підтримки Росії здійснюється агресія проти України. І відповіддю на це є припинення вогню, виведення всіх озброєнь, повернення контролю над східним кордоном України, а також ряд конституційних і спрямованих на децентралізацію заходів, які відображають проблеми в країні. Це не повинно вимагати введення миротворчої сили", - заявив Кемерон.

За його словами, введення миротворців може зробити конфлікт менш "гарячим", проте переведе його в заморожену фазу, зробить постійним. "Кращий варіант - щоб підтримувані Росією сепаратисти припинили стріляти в спостерігачів ОБСЄ. Це проблема", - заявив Кемерон і додав, що введення миротворців не повинно створювати "якусь нову межу між "республіками" і рештою України".

Під час цієї ж конференції спеціальний представник Державного департаменту США у справі переговорів з питань України Курт Волкер заявив, що пропозиції про введення миротворців в Донбас містять шкідливі для України елементи і ведуть до поділу країни, але вони можуть стати відправною точкою для досягнення компромісу.

"Специфіка того, що було запропоновано, більше розділить Україну, ніж зробить щось корисне. Але сам факт пропозиції цікавий - його треба проаналізувати. Якщо подумати про міжнародні сили безпеки і замінити російську армію в питанні моніторингу важкого озброєння, контролю кордону - це буде суттєвим кроком вперед і стане базою для реалізації Мінських угод", - сказав він.

Однак він попередив, що Україна повинна бути готова до виконання політичної частини мінських угод. "Якщо буде досягнута домовленість про миротворців, то ініціатива буде здійснюватися в контексті "Мінська". Це означає відновлення українського суверенітету і територіальної цілісності на сході, контроль кордону. Але це означає також, що Росія повинна бути впевнена у виконанні політичної частини "Мінська", - резюмував Волкер.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА