14:33 18.09.2017

Уряд України в 2018 р. планує запозичити 215 млрд грн, зокрема 42,4% за кордоном

2 хв читати
Уряд України в 2018 р. планує запозичити 215 млрд грн, зокрема 42,4% за кордоном

Кабінет Міністрів України в 2018 році планує державні запозичення в рамках фінансування загального фонду державного бюджету обсягом 214,961 млрд грн, зокрема зовнішні - 91,2 млрд грн.

Відповідні показники містяться в додатку до проекту закону "Про Державний бюджет України на 2018 рік", оприлюдненому на сайті Верховної Ради в понеділок.

У документі уточнюється, що держбюджет на 2017 рік передбачає залучення за підсумками року 174,787 млрд грн, зокрема на зовнішньому ринку 70,88 млрд грн.

Уряд передбачає середньозважену ставку за внутрішніми запозиченнями на рівні 12% річних, зовнішніми - близько 9% річних. Разом з тим, умови державних запозичень можуть змінюватися залежно від впливу зовнішніх політичних, економічних і військових факторів, вказано в документі.

Здійснення надпланових обсягів державних запозичень в 2018 році не передбачено.

У 2018 року також планується залучити 17 млрд грн від міжнародних організацій в спеціальний фонд для фінансування проектів економіки і бюджетної сфери.

"Використання зазначених коштів буде відображено в спеціальному фонді державного бюджету в розрізі головних розпорядників - отримувачів таких кредитів", - зазначено в документі.

Обсяг погашень державного боргу в наступному році оцінюється в 175,725 млрд грн, зокрема зовнішнього - 61,701 млрд грн. Обсяг платежів з обслуговування державного боргу прогнозується в обсязі 130,200 млрд грн, зокрема зовнішнього - 50,86 млрд грн.

Як уточнюється в документі, збільшення витрат на обслуговування внутрішнього держборгу відбулося через надпланових запозичень з метою капіталізації державних банків і надання кредитів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та фінансування дефіциту державного бюджету за рахунок внутрішніх державних запозичень, а також вартості боргових інструментів на внутрішньому фінансовому ринку . Збільшення витрат на обслуговування зовнішнього державного боргу обумовлено зростанням прогнозного офіційного курсу гривні до долара США.

У документі також уточнюється, що розрахунки проведені з урахуванням проведення в жовтні 2017 року боргової операції з облігаціями внутрішньої державної позики у власності Національного банку України.

Згідно з розрахунками загальний обсяг держборгу в національній валюті до кінця 2018 року становитиме 1,999 трлн грн, або 61,5% ВВП. Гарантований державою борг у національній валюті, становитиме 747,551 млрд грн. Державний і гарантований державою борг становитиме 84,6% ВВП.

З огляду на структуру державних запозичень у 2017 році і прогнозних запозичень в 2018 році на кінець 2018 року, частка внутрішнього боргу становитиме 37,6% від обсягу держборгу, а частка зовнішнього - 62,4%. Розрахунки здійснено з використанням прогнозного курсу на кінець року 30,1 грн/$1.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стефанчук: Україна розраховує, що завдяки мандату комісара Ради Європи будуть захищені права українців, які постраждали внаслідок російської агресії

РНБО розгляне загрози безпеці у зв'язку з роботою онлайн-казино - Зеленський

Україна запросить скликання засідання Ради "Україна - НАТО" щодо захисту неба та постачання озброєння - Зеленський

Українська авіація завдала ударів по п’яти районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали двох ракетних і 43 авіаційних ударів по території України

На лінії фронту за добу відбулося 50 бойових зіткнень

ПАРЄ закликала використати заморожені активи РФ для відновлення України

Медійники закликають замінити Наталію Гуменюк: забороняє висвітлювати воєнні злочини РФ

Генпрокурор: У результаті дій агресора загинуло понад 12 тис. мирних українців, серед них 543 дитини

Стефанчук у ПАРЄ: Минув час засудження російської агресії, настав час об'єднаного спротиву терору РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА