17:30 18.09.2017

Черговий перегляд програми МВФ можливий лише після виконання Україною взятих зобов'язань

3 хв читати
Черговий перегляд програми МВФ можливий лише після виконання Україною взятих зобов'язань

Четвертий перегляд програми у рамках механізму розширеного фінансування (EFF) можливий лише після виконання владою України взятих на себе зобов'язань, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" постійний представник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Йоста Люнгман.

"Четвертий перегляд програми радою виконавчих директорів МВФ можливий після вжиття заходів, необхідних для завершення цього перегляду. Він фокусується на пенсійній реформі, на заходах, спрямованих на прискорення приватизації, а також на забезпечення конкретних результатів в антикорупційній діяльності. Не менш важливим є проходження програми та дотримання раніше досягнутих домовленостей щодо заходів у фіскальному та енергетичному секторах", - сказав він.

Раніше перший заступник голови МВФ Девід Ліптон після офіційного візиту до України 12-14 вересня повідомив на своїй сторінці в мікроблозі Twitter, що наступним кроком у боротьбі з корупцією в Україні є створення відповідного суду.

"Боротьба з корупцією - справа нелегка. Антикорупційний суд в Україні - це крок у правильному напрямі", - написав він.

У свою чергу глава МВФ Крістін Лагард, виступаючи 18 вересня в Брукінському інституті (Brookings Institution, США), наголосила на необхідності наділення слідчих антикорупційної прокуратури більш широкими повноваженнями

"Серія реформ, зокрема заснування національного бюро із боротьби з корупцією, є лише першим кроком. Слідчі потребують більш широких повноважень для переслідування підозрюваних злочинців, а прокурори мають бути уповноважені висувати обвинувачення в антикорупційному суді", - сказала вона.

Відкрита МВФ в березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $ 16,75 млрд за поточним курсом) з першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1,18 млрд (близько $1,6 млрд) і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 роках до SDR0,44 млрд ($0,6 млрд).

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою і зміною уряду.

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 року переговори про продовження фінансування поновилися, проте МВФ вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише у середині вересня, четвертий - 3 квітня 2017 року.

Згідно з новим графіком подальших переглядів економічної програми України, затвердженого радою директорів разом із четвертим траншем, до кінця 2017 були заплановані три перегляди: четвертий - у середині травня, п'ятий - у середині серпня, шостий - у середині листопада. У разі успішного виконання владою встановлених програмою вимог, Україна за підсумками четвертого перегляду може залучити $1,907 млрд, за підсумками п'ятого - $ 1,28 млрд, за підсумками шостого - $ 1,28 млрд. Загалом - близько $ 4,46 млрд.

У 2018 році заплановані інші чотири перегляди, за підсумками яких Україна може залучити близько $955 млн. Загалом - близько $3,82 млрд.

Водночас НБУ за підсумками засідання монетарного комітету 6 липня заявив, що в поточному році очікується отримання двох траншів від МВФ за програмою EFF замість раніше запланованих трьох. Відповідно, центробанк знизив прогноз надходжень від Фонду в 2017 році до $3 млрд. Водночас, як ззаначається в інфляційному звіті за липень, НБУ підвищив суму очікуваних надходжень від МВФ у 2018 році до $4,5 млрд.

Міністр фінансів України Олександр Данилюк 5 липня заявив, що очікує восени рішення МВФ щодо надання країні чергового кредитного траншу в рамках програми EFF.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА