17:22 19.09.2017

Громадянська ініціатива "Освіта для кримчан" заявляє про готовність обстоювати права дітей з півострова на навчання в Україні

3 хв читати
Громадянська ініціатива "Освіта для кримчан" заявляє про готовність обстоювати права дітей з півострова на навчання в Україні

Низка громадських організацій, об’єднана в громадянську ініціативу "Освіта для кримчан", обстоюватиме права кримчан на здобуття освіти на материковій частині України, лобіюватиме їхні інтереси у взаємодії з органами влади в цих питаннях.

"Кримські діти, які є громадянами України, значною мірою позбавлені доступу до системи української освіти через дії дорослих. І саме дії дорослих громадян України можуть дати можливість цим дітям навчатися в українській системі освіти і не зазнавати того тиску, якого вони зазнають на окупованій території", - сказав голова правління ГО "Таврійська гуманітарна платформа" Андрій Іванець на прес-конференції в Києві у вівторок.

Він зазначив, що певні кроки щодо поліпшення цієї ситуації відбуваються завдяки співпраці експертного та громадянського суспільства.

"Але поки що ситуація не на тому рівні, який би нас задовольняв у плані надання можливості кримській молоді навчатися і реалізовувати своє право на освіту на території України. Тому майже десять громадських організацій, які так чи так опікувалися проблемами освіти на системній основі, об'єднали свої зусилля і створили громадянську ініціативу "Освіта для кримчан", - повідомив голова правління.

У заяві громадських організацій про створення громадянської ініціативи, текст якої озвучив А.Іванець, зазначено, що внаслідок окупації Криму актуальним стало питання збереження ідентичності кримськотатарського народу. "Громадські активісти систематично порушували питання про забезпечення реалізації права на освіту і рівного доступу до вишів України жителів окупованої території. Завдяки співпраці органів влади і громадянського суспільства частина прав уже діє... Але загалом створення в Україні системних механізмів реалізації права кримчан на освіту далеке від завершення, а ті механізми, які діють, потребують вдосконалення і виконання з боку держави", - процитував він заяву.

За словами голови правління громадської організації, окремим завданням є перетворення Таврійського національного університету на заклад із високими стандартами освіти і доступністю навчання для кримчан.

Метою своєї роботи громадянська ініціатива вбачає об'єднання своїх зусиль для обстоювання інтересів кримчан у частині реалізації їхнього права на освіту, формування стратегії освіти дітей Криму. Зокрема, розроблятиметься ініціатива щодо вдосконалення законодавства, здійснюватиметься громадський контроль дій влади в частині забезпечення права на освіту, а також моніторинг ситуації.

"Вивчення кримськотатарської мови, збереження ідентичності кримськотатарського народу - це завдання саме Української держави, українського суспільства. Ми не можемо ні морально, ні реально покладатися на те, що це зроблять окупанти в Криму", - сказав представник меджлісу кримськотатарського народу Арсен Жумаділов.

За його словами, станом на сьогодні в Україні немає серйозного прогресу у вивченні або навчанні кримськотатарською мовою, є лише один клас, який цього року було відрито в Генічеському районі Херсонської області, де всі предмети викладають кримськотатарською мовою.

"Але навіть у цьому єдиному класі на всю Україну - некомплект щодо підручників, учні забезпечені підручниками лише на 40%", - наголосив представник меджлісу.

"Сподіваюся, що в рамках цієї громадянської ініціативи ця системна проблема вирішуватиметься", - висловив сподівання А.Жумаділов.

Він також розповів, що є певні проблеми з середньою освітою - ті абітурієнти з Криму, які вступатимуть наступного року, вивчали українську мову і українську історію лише в сьомому класі. За його словами, за два-три роки може скластися ситуація, що навіть за умови створення всіх передумов для вступу до вишів України, не буде багато абітурієнтів із Криму.

Що стосується безпосередньо вищої освіти, то, як зазначив А.Жумаділов, у цьому питанні прогрес відчутний - евакуйований у 2016 році Таврійський національний університет успішно працює, попри певні складнощі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський прибув з візитом до Дніпра

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

В Одеській області знищено чотири розвідувальних БПЛА "Орлан-10"

Боррель проведе спільне засідання міністрів закордонних справ й оборони країн ЄС, обговорять надання ППО Україні

Столтенберг: Рішення про надання Україні систем ППО буде оголошено вже найближчим часом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА