21:10 19.09.2017

Трамп в ООН застеріг від втручання в справи інших країн

5 хв читати
Трамп в ООН застеріг від втручання в справи інших країн

У вівторок, 19 вересня, президент США Дональд Трамп вперше виступив з промовою на сесії Генеральної Асамблеї ООН в штаб-квартирі міжнародної організації в Нью-Йорку. Почав американський лідер свою промову з подяки всім світовим лідерам, які надали допомогу і висловили співчуття США після урагану "Ірма", який обрушився 6 вересня на регіон Карибського басейну, а 10 вересня - на територію Флориди.

Трамп розповів про те, що економіка США перебуває на "високому рівні". "Сполучені Штати дуже добре справляються з дня виборів (президента США) 8 листопада", - сказав Трамп. За його словами, фондовий ринок знаходиться на рекордно високому рівні, а безробіття - на найнижчому за останні 16 років, іноземні компанії повертаються в країну. Він також нагадав, що США виділили $ 700 млрд на оборонні та військові витрати в 2018 році. "Наша армія дуже скоро стане сильніше, ніж-коли небудь", - заявив він. "На посту президента я буду, в першу чергу, думати про інтереси Америки", - заявив Трамп. Колегам він порадив так само захищати насамперед інтереси своїх країн.

КНДР стала першою країною, на яку він обрушився з критикою під час свого виступу. Він пригрозив знищити Північну Корею повністю, якщо США будуть змушені захищати себе і своїх союзників. Він підкреслив, що США "готові і здатні" це зробити, але висловив надію на те, що подібні заходи "не знадобляться". "Настав час для Північної Кореї усвідомити, що денуклеаризація - це єдине прийнятне майбутнє для неї", - сказав Трамп. Американський президент в черговий раз назвав північнокорейського лідера Кім Чен Ин "рокетменом", підкресливши що останній займається "самогубством". Трамп закликав всіх ізолювати Пхеньян, поки чинний режим в країні не припинить "свою ворожу поведінку", так як весь світ знаходиться під ядерною загрозою через дії Пхеньяна.

Про Україну американський лідер згадав в контексті неприпустимості втручання в справи інших країн. "Ми повинні відкинути загрози суверенітету від України до Південно-Китайського моря. Ми повинні підтримувати повагу до права, повагу кордонів і повагу культури і мирної взаємодії", - закликав він. Президент США вказав, що не очікує, що різні країни будуть дотримуватися одних традицій і форм правління. "Але ми очікуємо, що всі держави будуть дотримуватися двох ключових суверенних зобов'язань - поважати інтереси власного народу і права інших суверенних", - сказав американський президент.

"Ми повинні дотримуватися поваги верховенства закону, поважати кордони, поважати культуру і мирна взаємодія дозволяє це робити. Ми повинна працювати разом, щоб протистояти тим, хто загрожує нам хаосом, безладом і терором", - заявив президент США.

Наступним на черзі виявився Іран. Трамп знову піддав критиці ядерну угоду з Іраном, укладення якої, як він висловився, було "помилкою". Спільний всеосяжний план дій (СВПД) щодо забезпечення мирного характеру іранської ядерної програми був підписаний 14 липня 2015 року Іраном і групою держав "Євротрійка + 3" (Німеччина, Франція, Великобританія, США, Росія і Китай), а його реалізація почалася в січня 2016 року. Тегерану довелося привести свою ядерну програму у відповідність з певним під час переговорів планом дій. Зокрема, Іран погодився скоротити свою ядерну програму в обмін на зняття санкцій. "Угода з Іраном була однією з найгірших, в яких брали участь Сполучені Штати", - знову підкреслив президент США. За його словами, Тегеран експортує насильство і хаос, а доходи від продажу нафти використовує для фінансування ліванського шиїтського руху "Хезболлах" і інших терористів, які вбивають невинних мусульман і арабів і атакують Ізраїль. Однак президент не повідомив, чи має намір він зберегти угоду або вийти з неї.

Крім того, Трамп звинуватив Тегеран у підтримці "злочинного режиму" президента Сирії Башара Асада, а також військового конфлікту в Ємені. "Ми не можемо допустити, щоб цей убивчий режим (Ірану) продовжував дестабілізуючу активність, створюючи небезпечні ракети і ми не можемо дотримуватися угоди, якщо вона покриває можливе створення ядерної програми", - зазначив Трамп. Він зажадав від іранської влади звільнення всіх ув'язнених іноземних громадян, а також припинення спонсорування тероризму. З сирійського питання, Трамп зазначив, що США дотримуються деескалації та політичного врегулювання конфлікту в країні. Про майбутнє президента Асада він нічого не сказав.

Потім Трамп перейшов до обговорення загрози міжнародного тероризму, Він заявив, що США працюють разом зі своїми союзниками на Близькому Сході, щоб "роздавити терористів". У боротьбі з ІД, за словами Трампа, за останні вісім місяців США домоглися більшого успіху, ніж за всім останні роки разом. Він також подякував Йорданію, Ліван і Туреччину за розміщення сирійських біженців на своїх територіях.

Трамп також зазначив "несправедливість" розподілу вкладів країн-членів ООН в бюджет міжнародної організації. За його словами, США вносять до бюджету організації 22%, "навіть більше". "Я впевнений, що, якщо ми будемо працювати разом і будемо виступати за дійсно сміливі реформи, ООН стане сильнішою, більш ефективною, більш справедливою ​​і більшою силою для миру і злагоди в світі".

"Від Радянського Союзу до Куби і Венесуели, де б не був реалізований справжній соціалізм або комунізм, це викликало страждання, розруху і руйнування", - заявив Трамп під час свого виступу. За його словами, проблема в Венесуелі полягає не в тому, що соціалізм був "погано реалізований", а навпаки - "сумлінно". Трамп зазначив, що США готові вжити подальших заходів, якщо влада Венесуели буде наполегливо продовжувати встановлення авторитарного режиму правління в країні. "Ця ситуація є абсолютно неприйнятною, і ми не можемо стояти і дивитися", - заявив він. Він також підкреслив, що Вашингтон не збирається скасовувати санкції проти кубинського уряду, поки він не проведе фундаментальні реформи.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна розпочала переговори про укладання угоди з безпеки з Португалією

Чоловіки мобілізаційного віку матимуть змогу отримати паспорт громадянина України або паспорт для виїзду за кордон лише на території країни

США таємно поставили Україні ракети ATACMS, українські сили вперше застосували їх минулого тижня

ППО знищила одну ворожу ракету та три розвідувальні БПЛА

Зеленський заслухав доповіді Сирського та Умєрова

Зеленський подякував американцям, які працюють на оборонних підприємствах

За добу ворог завдав 13 ракетних та 51 авіаудар, обстріляв понад 110 населених пунктів України

ЗС України відбили 18 ворожих атак на лиманському напрямку, 13 – на бахмутському

Єрмак подякував Саллівану і команді адміністрації президента США за зусилля на шляху схвалення допомоги Україні, розповів про ситуацію на фронті

Умєров подякував США за підписаний пакет законів: Життєво важливий крок у зміцненні здатності захищати нашу незалежність

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА