13:51 20.09.2017

Анбандлінг "Нафтогазу" дасть змогу зберегти транзит газу через Україну після 2019 року - віце-президент ЄК Марош Шефчович

2 хв читати
Анбандлінг "Нафтогазу" дасть змогу зберегти транзит газу через Україну після 2019 року - віце-президент ЄК Марош Шефчович

Євросоюз має намір докласти максимум зусиль для збереження транзитного газового маршруту через Україну після 2019 року, але очікує від Києва прогресу в анбандлінгу (unbundling - поділ за видами діяльності), заявив віце-президент Європейської Комісії (ЄК) з питань енергетичного союзу Марош Шефчович.

"Які можуть бути схеми продовження транзиту, значною мірою залежить від позиції та підходу влади України, анбандлінгу "Нафтогазу"... Для майбутнього енергетичного сектора України дуже важливо просуватися в питанні анбандлінгу", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, анбандлінг має сприяти більшій конкурентності, буде корисний для економіки й дасть змогу збільшити функціональність енергосистеми.

М.Шефчович зазначив, що дуже шановані європейські компанії були б готові тісно співпрацювати з українськими партнерами НАК "Нафтогаз України" та ПАТ "Укртрансгаз" щодо різних механізмів транспортування газу з Росії в Україну, щоб гарантувати збереження транзиту газу після 2019 року.

"Кілька разів я пропонував, що найкращим вирішенням спору в Стокгольмському арбітражі можуть бути тристоронні переговори, якщо Україна буде в них зацікавлена, щоб знайти найзручніші рішення для гарантування транзиту газу на наступні періоди", - додав віце-президент.

Він нагадав, що на початку квітня цього року НАК "Нафтогаз України", ПАТ "Укртрансгаз", Snam (Італія) і Eustream (Словаччина) підписали меморандум про взаєморозуміння у спільній оцінці можливостей співпраці у використанні та розвитку ГТС України, й додав, що є і деякі інші компанії, які були б зацікавлені в приєднанні до меморандуму.

"Ключовим елементом тут є прогрес в анбандлінгу "Нафтогазу", щоб ми могли розуміти, що стане його результатом. Потім, звісно, можна буде продовжити переговори. Я знаю, що інтерес до участі в управлінні ГТС України є, і ми з боку ЄК підтримуємо цей процес, оскільки вважаємо, що він дасть змогу зберегти транзит через Україну", - наголосив М.Шефчович.

Повністю інтерв'ю з М.Шефчовичем читайте на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.kiev.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА