14:01 20.09.2017

ЄС пропонує посередництво в переговорах РФ і України про перспективи транзиту газу після 2019 року

2 хв читати
ЄС пропонує посередництво в переговорах РФ і України про перспективи транзиту газу після 2019 року

Єврокомісія вважає важливим збереження транзиту російського газу через Україну після 2019 року і пропонує посередництво в переговорах Росії та України з цього питання, заявив віце-президент Європейської Комісії (ЄК) з питань енергетичного союзу Марош Шефчович.

"Для нас важливо, щоб український транзитний маршрут залишався значущим і після 2019 року. Ми вважаємо, що комерційні угоди на транзит газу, дія яких закінчується в 2019 році, мають бути продовжені на комерційно вигідні обсяги", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, Єврокомісія була б рада, якби це була угода між Росією та Україною і їх компаніями.

"Але, як я вже казав, - як і раніше, ми готові запропонувати наші посередницькі послуги в цьому питанні. Якщо буде бажання обох сторін проводити переговори в тристоронньому форматі, то ЄС готовий підтвердити свою зацікавленість у транзитному маршруті через Україну", - зазначив М.Шефчович.

Він додав, що європейська сторона готова також запропонувати свої ноу-хау, і європейські компанії згодні взяти в цьому участь.

М.Шефчович нагадав, що кілька разів пропонував такі тристоронні переговори щодо пошуку зручних рішень для гарантування транзиту газу на періоди після 2019 року як найкраще вирішення спору між українським "Нафтогазом" і російським "Газпромом", результати якого очікуються найближчим часом в Стокгольмському арбітражі.

Віце-президент ЄК зазначив, що в два останні роки транзит газу через територію України зростає, а останніми днями сягнув рекордних рівнів, що підтверджує важливість цього маршруту.

"Для ЄС неприйнятно переходити від трьох маршрутів (Україна і Nord Stream) до лише двох, ігноруючи масштабну газотранспортну систему, яка протягом багатьох років була побудована в Україні", - наголосив М.Шефчович.

Він уточнив, що, говорячи про збереження маршрутів, ідеться про збереження транспортування ними "комерційно життєздатних обсягів".

"Ми розуміємо, що для підтримки такої системи вам необхідний хороший бізнес-кейс, і ми дуже хочемо, щоб маршрут через Україну був комерційно вигідний і використовувався", - додав віце-президент ЄК.

Коментуючи нещодавнє рішення Європарламенту про надання ЄК права витребувати з газових компаній деталі великих договорів, що впливають на енергетичну безпеку країн ЄС, М.Шефчович зазначив, що це відповідь на недотримання в минулому окремих угод європейського законодавства. "Це дуже корисний інструмент, і коли знадобиться, то ми, звісно, ним скористаємося", - охарактеризував останнє рішення віце-президент.

Водночас він уточнив, що наразі Єврокомісія не бачить загроз у сфері постачань газу. "Ми диверсифікували джерела постачань, ми набагато краще взаємопов'язані та використовуємо набагато кращі сховища газу, крім того, LNG (скраплений газ) відіграє дедалі важливішу роль у Європі", - пояснив М.Шефчович.

Повністю інтерв'ю з М.Шефчовичем читайте на сайті агентства "Інтерфакс-Україна" www.interfax.kiev.ua

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА